S milijardu dolara OTP će do 2019. kupiti pet banaka

Autor: Tomislav Pili , 02. listopad 2017. u 22:00
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prvi čovjek najveće mađarske banke najavio snažno širenje poslovanja.

Preuzimanje Splitske banke od francuske Société Générale te srpske i rumunjske podružnice grčke Nacionalne banke tek je prva faza u širenju poslovanja mađarske OTP banke, dade se iščitati iz najava prvog čovjeka Sandora Csanyja. “U sljedeće dvije godine kupit ćemo najmanje pet banaka”, istaknuo je Csany u razgovoru za Bloomberg u Budimpešti.

Tko čeka, dočeka

“Čekali smo 20 godina ovaj val bankovne konsolidacije u Europi. Sada se konačno kosolidacija događa”, dodao je Csany. Najveća mađarska komercijalna banka očekuje da će nakon ekspanzije 70 posto prihoda dolaziti iz inozemstva. Sada je taj udjel na 45 posto. Kako je Csany otkrio, OTP razmatra potencijalne mete u srednjoj i istočnoj Europi, od Bjelorusije do Bugarske.

Za kupnje u inozemstvu banka je pripremila milijardu dolara. U širenje poslovanja mađarski zajmodavac kreće dobro pripremljen. Naime, dok zapadnoeuropske banke muku muče s kapitaliziranošću, OTP je jedna od najbolje kapitaliziranih europskih banaka. Ako je suditi po reakciji na burzi, ovogodišnja kupnja Splitske banke te širenje u Srbiji i Rumunjskoj već se isplatila OTP-u. Cijena dionica na najvišoj je razini u 10 godina, a tijekom ove godine ojačala je 18 posto. Na burzi OTP vrijedi 10,5 milijardi dolara i time je najveća mađarska kompanija.

 

10,5 milijardi dolara

na burzi vrijedi OTP čime je najveća mađarska kompanija

Veća dividenda

Efekti preuzimanja u ove tri države vidjet će se najranije u OTP-ovim poslovnim rezultatima za ovo tromjesečje. Uprava banke signalizirala je da bi dividenda za iduću godinu mogla biti veća zahvaljujući akvizicijama. Iz banke su najavili kako će dividendnu politiku objaviti po izlasku izvješća za treće tromjesečje.     

Komentirajte prvi

New Report

Close