Raiffeisen Bank International s nižim prihodima i dobiti u drugom tromjesečju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. kolovoz 2019. u 15:29
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u četvrtak o manjoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju, izdvajajući među pozitivnim faktorima kontinuirano niske troškove rizika u istočnoj Europi.

Konsolidirana neto dobit austrijske banke smanjena je u drugom tromjesečju 3,4 posto, na 345 milijuna eura.

Operativni prihodi također su pali, za 7,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 1,276 milijardi eura.

Neto prihodi od kamata gotovo su se zadržali na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 840 milijuna eura, zahvaljujući jačanju ruskog rublja. Rusija je najprofitabilnije tržište austrijskog zajmodavca, napominje Reuters.

Neto prihodi od naknada i provizija pali su pet posto, na 437 milijuna eura.

RBI je u drugom tromjesečju zabilježio neto gubitak od trgovanja u iznosu 27 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine ostvarili su neto dobit od 18 milijuna eura.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju lipnja 13,8 posto.

Među pozitivnim je faktorima izvršni direktor Johann Strobl u priopćenju istaknuo niske troškove rizika i povećane kreditne plasmane u prvoj polovini godine u Rusiji i srednjoj Europi.

"Krediti klijentima porasli su u prvoj polovini godine devet posto, posebno u Austriji, Rusiji i srednjoj Europi. Unatoč vrlo niskim kamatama, neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada i provizija razvijali su se vrlo pozitivno a troškovi rizika zadržali su se na vrlo niskoj razini", kazao je Strobl.

Neto prihodi od kamata bili su u prvoj polovini godine na razini istog prošlogodišnjeg razdoblja i iznosili su 1,66 milijardi eura.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci 3,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosili su 839 milijuna eura.

Konsolidirana dobit pala je 24,4 posto, na 571 milijun eura.

Troškovi rizika iznosili su 12 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close