Proširena istraga mutnih poslova NKBM u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 10. siječanj 2017. u 22:01
KBM Projekt je u Hrvatskoj bio uključen u najmanje osam nekretninskih projekata

Čekaju se optužnice za nekretninske malverzacije.

Sud u Sloveniji neposredno prije Nove godine proširio je istragu vezanu uz mutne poslove Nove kreditne banke Maribor (NKBM) u Hrvatskoj, a istraga je proširena na još devet hrvatskih građana i jednog slovenskog, objavilo je slovensko Delo, ne navodeći njihova imena.

Radi se o procesu koji je pokrenut još 2012. godine, kad je slovenska policija započela veliku akciju u dvije zemlje zbog sumnje u gospodarski kriminal, odnosno izvlačenje novca iz druge po veličini slovenske banke u državnom vlasništvu, i to preplatom jeftinih zemljišta u Hrvatskoj. Od prošlog ljeta na snazi je odluka o pokretanju istrage nad bivšim predsjednikom uprave banke Matjažem Kovačičem te još nekim članovima uprave, a odlukom slovenskog Državnog odvjetništva istraga je dodatno proširena, potvrđeno je Delu.

Nakon istrage donijet će se odluka o tome hoće li biti podignute optužnice. Kako je poznato, utvrđeno je da je NKBM u razdoblju od 2006. do 2009. godine preko svoje tvrtke KBM Projekt izvlačio novac kupnjom fiktivnih tvrtki u Hrvatskoj. One bi dobivale kredit od banke za kupnju zemljišta u okolici Zagreba, Dalmaciji i Slavoniji, da bi nekoliko mjeseci poslije isto zemljište preprodala KBM Projektu za dvostruko višu cijenu, i to bez plaćanja poreza.

U tom razdoblju KBM Projekt je potrošio 60 milijuna eura za kupnju tvrtki čija se imovina sastojala samo od zemljišta, a procjena je da je KBM Projekt u Hrvatskoj bio uključen u najmanje osam nekretninskih projekata. U Hrvatskoj je pod istragom bio Tomislav Blagus, koji je vodio KBM Projekt, Koraljka Slunjski Bočkaj iz nadzornog odbora, dok su među vlasnicima tvrtki koje su kupovale zemljišta bili Damir Jurjević, kum Ratka Mačeka, te bivša mis sporta Vlatka Matić Pivac.

Komentirajte prvi

New Report

Close