Warren Buffett kupio Duracell za tri milijarde dolara

Autor: Tomislav Pili , 17. studeni 2014. u 11:16
Berkshire Hathaway preuzeo čuvenog proizvođača baterija

Procter & Gamble dobit će svoje dionice koje drži Berkshire Hathaway, a zauzvat će ubrizgati u Duracell 1,7 milijardi dolara

Nakon što je ranije najavio da će prodati poslovanje s potrošačkim baterijama, odnosno čuveni Duracell, Procter & Gamble (P&G) kupca za ovaj biznis pronašao je u američkom Berkshire Hathawayu kojem je na čelu legendarni investitor Warren Buffett.

"Prorok iz Omahe", kako još zovu Buffetta, platio je P&G-u 4,7 milijardi dolara za Duracell, vodeći baterijski brend na svijetu, no američku kompaniju transakcija će ustvari neto koštati tri milijarde dolara. Naime, ugovorom je predviđeno da P&G dobije svoje dionice koje drži Berkshire Hathaway i koje vrijede 4,7 milijardi dolara, a zauzvrat će P&G dokapitalizirati Duracell sa 1,7 milijardi dolara u gotovini. Berkshire je peti najveći dioničar P&G-a s dva posto udjela. Prema priopćenju, predviđeno je da transakcija bude potpuno završena u drugoj polovici sljedeće godine. U svakom slučaju, ovime je Buffett dodatno ojačao portfelj Berkshire Hathawaya u segmentu robe široke potrošnje.

Podsjetimo, lani je Buffett za 28 milijardi dolara preuzeo Heinz, poznatog američkog proizvođača umaka od rajčice. Osim toga, u portfelju jednog od najuspješnijeg investitora svih vremena "teškog" 46 milijardi dolara nalazi se još modni brend Fruit of the Loom, a posjeduje i udjele u Coca-Coli, informatičkom divu IBM-u, kartičarskoj kući American Express te britanskom trgovcu Tescu. Ipak, za ovog potonjeg je nedavno kazao kako mu je najveća ulagačka greška. Nakon što je objavljeno da je kupio još jednu akviziciju, Buffet je za medije izjavio kako je oduvijek bio impresioniran Duracellom, i to kao potrošač, ali i kao dugoročni investitor u P&G. "Duracell je vodeći globalni brend, s vrhunskim proizvodima", nije štedio riječi hvale Buffett.
 

P&G-u, najvećem svjetskom proizvođaču robe široke potrošnje u čijem se portfelju još nalaze i čuvene "Pampersice" te deterdžent Tide, tako je trebalo manje od tri mjeseca da se "riješi" Duracella. U kolovozu je kompanija objavila da namjerava dezinvestirati dobar dio svog portfelja – točnije čak polovicu – u sljedeće dvije godine jer veći dio tih brendova minimalno sudjeluje u prihodima kompanije. Krajem listopada P&G je objavio kako je spreman prodati Duracell, što su analitičari prokomentirali kao odsijecanje najvećeg i najvrednijeg dijela unutar te, "neželjene" imovine.

Iako već godinama slove za najbolje baterije s najdužim vijekom trajanja, ni Duracell nije uspio ostati imun na tehnološki napredak. Naime, zamjenjive baterije sve se manje traže jer većina modernih prenosivih elektroničkih uređaja koristi baterije koje se pune preko obične utičnice. U svakom slučaju, dva najpoznatija brenda baterija tako su u američkim rukama. Osim Duracella, njemačka Varta, točnije poslovanje s baterijama, u vlasništvu je američke kompanije Spectrum Brands. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

ne znam za koji uređaj od 200 dolara ti trebaju baterije.

ja doma koristim baterije iz ikea-e ili bauhausa i dugo traju,a ako ništa 3 puta su jeftinije od durcella pa ih možeš češće mijenati.

koristim ih u :daljinski od tv,baterija za podrum,dječje igračke,fiksni telefon.

E sad,ovo pišem da shvatiš da je to posao u nestajanju:

daljinski za tv- za koju godinu će se sve televizije mijenjati kanale preko app na smartfonu
baterija za podrum-imaš appp na smartfonu za svjetiljku
fiksni telefon- skoro nitko ga više ne koristi pa ni ja
ostaju dječje igračke-zeko zna.


otišao bife na kvasinu. malo je spržio na tescu 750 milijuna dolara,pa sad odlučio i na duracellu. tko više kupuje duracell kad imaš kineske 5 puta jeftinije a isto traju.zeko zna.

Duracell bateriju mozes kupiti za $1-1.5 komad. Vecina ljudi nece riskirati da unisti uredjaj od $200 dollara ili skuplji da bi ustedila 80 centi po bateriji. Barem ne u razvijenim zemljama.

S druge strane Duracell je vrlo jak globalni brand koji se moze siriti i razvijati kroz druge proizvode.

Tesco je promasaj. Podcijenili su Lidl i Aldi koji su ih unistili u Engleskoj.

otišao bife na kvasinu. malo je spržio na tescu 750 milijuna dolara,pa sad odlučio i na duracellu. tko više kupuje duracell kad imaš kineske 5 puta jeftinije a isto traju.zeko zna.


frajer iskeširao 3 milijarde za baterije, a eno ih u konzumu za 20 kuna paket

U Konzumu je pakiranje od 2 komada 20 kuna.

Vaš link …

Moze se naci puno jeftinije.

New Report

Close