Prihodi Ericssona porasli 11 posto, restrukturiranje prema planu

Autor: Poslovni.hr/H , 17. srpanj 2015. u 13:17
Foto: Thinkstock

Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je u drugom kvartalu 682 milijuna eura, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 455 milijuna eura.

 Prihodi od prodaje Ericssona iznosili su u proteklom tromjesečju 6,6 milijardi eura, što je oko 11 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je operativna dobit, bez troškova restruktiriranja, skočila gotovo 50 posto, izvijestio je u petak taj švedski telekomunikacijski div.

Operativna dobit, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je u drugom kvartalu 682 milijuna eura, dok je u istom lanjskom razdoblju bila 455 milijuna eura, navodi se u poslovnom izvješću Ericssona.

Troškovi restrukturiranja iznosili su, pak, u proteklom tromjesečju 292 milijuna eura.

"Globalni program troškovne učinkovitosti napreduje prema planu. Cilj, ušteda od oko 975 milijuna eura do 2017. godine, ostaje i dalje aktualan. Tijekom tromjesečja, pokrenute su brojne aktivnosti globalno, uključujući ukidanje 2.100 radnih mjesta u Švedskoj, što je rezultiralo većim troškovima restrukturiranja nego je to uobičajeno. Uštede povezane s ovim aktivnostima će postupno utjecati na rezultate do kraja ove godine", navodi Ericsson.

Poslovanje u području mobilnog širokopojasnog pristupa u Sjevernoj Americi stabiliziralo se u proteklom tromjesečju, ali je ostalo na nižoj razini nego prije godinu dana. Pad poslovanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine u Sjevernoj Americi djelomično je kompenziran sve većim razvojem 4G u središnjoj Kini.

Prodaja je snažno rasla na Srednjem Istoku, u Indiji i Jugoistočnoj Aziji, a ostala je niska u Japanu. Profesionalne usluge su se povećale u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uz snažnu globalnu potražnju i rast u svih deset regija, navodi se u izvješću Ericssona.

Ističe se i kako je u segmentu mreža prodaja porasla za 18 posto na godišnjoj razini, što je podržano stabilizacijom prodaje u području mobilnog širokopojasnog pristupa u Sjevernoj Americi.

Bruto marža smanjena je na 33,2 posto, s 36,4 posto godinu dana prije. Isključujući troškove restrukturiranja, bruto marža skliznula je s 36,6 na 35,1 posto.

"Prodaja je porasla za 11 posto. Prodaja za usporedne stavke, prilagođena za tečajne razlike, pala je za 6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše pod utjecajem manjeg udjela projekata povećanja kapaciteta mreža u Sjevernoj Americi. Profitabilnost se poboljšala", ističe Hans Vestberg, predsjednik i izvršni direktora Ericssona u poslovnom izvješću.

Navodi i kako se konsolidacija u industriji nastavlja, među isporučiteljima i među kupcima, što stvara prilike i izazove. "Stoga smo ubrzali naše transformacijsko putovanje prema istinskoj ICT kompaniji", zaključuje Hans Vestberg.

Kako su poslovni rezultati Ericssona bolji nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, cijena dionice te švedske kompanije porasla je danas na europskim burzama više od 3 posto.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close