Preminuo kontroverzni osnivač nekadašnjeg industrijskog diva koji je umalo cijelu državu povukao u bankrot

FOTO: Reuters FOTO: Reuters

Kim je 1999. pobjegao iz zemlje. U domovinu se vraća 2005., a zbog prijevare je osuđen na 10 godina zatvora. Međutim, predsjednik ga je pomilovao 2007. godine.

Osnivač nekadašnjeg korejskog konglomerata Daewoo, Kim Woo-choong, preminuo je u ponedjeljak u 83. godini od kronične bolesti, prenosi Reuters.

Kim je karijeru započeo kao prodavač, a 1967. godine uložio je 5000 dolara u poslovanje s tekstilom. Daewoo je s vremenom izgradio vrlo bliske odnose s korejskim političkim garniturama te je na vrhuncu moći postao druga korejska industrijska kompanija po veličini, sa 300.000 zaposlenih u 110 država svijeta.

Međutim, agresivno širenje poslovanja temeljeno na zaduživanju došlo je na naplatu tijekom azijske financijske krize krajem 90-ih godina kada je Daewoo propao pod teretom duga od 75 milijardi dolara. Propast kompanije zamalo je povukla u bankrot i Južnu Koreju koja je sanirala dugove novcem poreznih obveznika. Kim je 1999. pobjegao iz zemlje. U domovinu se vraća 2005., a zbog prijevare je osuđen na 10 godina zatvora. Međutim, predsjednik ga je pomilovao 2007. godine.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!