Pošta Slovenije kupuje logističku tvrtku Intereuropa

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2016. u 22:01
U veljači od kupnje Intereurope odustao je Tuffieh Fund, Fotolia

Klasične poštanske usluge odumiru, traži se nova prilike za rast poslovanja preuzimanjem od banaka vlasnika.

Uprava slovenske Pošte već je kontaktirala uprava logističke kompanije Intereuropa, koja posluje i u Hrvatskoj, a razgovori o kupnji traju već nekoliko tjedana, doznaje list Finance.
“Pripremamo strategiju do 2022. godine koja će biti dovršena krajem rujna. Do studenoga se očekuje da će biti odobrena od strane nadzornika i Slovenskog državnog holdinga (SDH). Ne skrivamo da smo zainteresirani za logistiku“, kaže Boris Novak, direktor Pošte Slovenije. Prema informacijama lista, Pošta je već napravila procjenu sinergiju u slučaju kupnje Intereurope, a pripremili su i različite modele financiranja. Kupnja bi trebala biti obavljena sindiciranim kreditom ili izdanjem obveznica, a manje je vjerojatno zajedničko ulaganje s potencijalnim inozemnim partnerima. Odluka o kupnji trebala biti usvojena najkasnije do kraja godine.

Niska zaduženost Pošte

Klasične poštanske usluge u procesu su prirodnog odumiranja, tako su i slovenski poštari u potrazi za novim prilikama za rast poslovanja. Zbog niske razine zaduženost, kupnja Intereurope za Poštu bi trebala biti relativno jednostavan posao, procjenjuju Finance.

 

100milijuna eura

mogla bi danas biti najviša cijena Intereurope

Prvi korak je da banke koje u vlasništvu imaju 72,13 posto udjela u Intereuropi, počnu novi krug prodaje, ali one još nisu donijele odluku o tome. Konzorcij banaka u prethodnom krugu prodaje predvodio je NLB, a prodaje je zaustavljena krajem veljače ove godine kada je odustao jedini kupac, češko-malteški Tuffieh Fund.
Banke, prema informacijama lista, zbog različitog osiguranja potraživanja, nisu uspjeli dogovoriti popust za oko 90 milijuna eura kredita Intereurope. Prema neslužbenim podacima, češka-malteški kupac bio je spreman kupiti tvrtku za oko 30 milijuna eura, htjeli su otpis pola duga, što znači da bi on iznosio oko 45 milijuna eura. Zbog poboljšanog poslovanja Intereurope u novom krugu prodaje banke očekuju ​​bolje ponude, prema neslužbenim procjenama, između 80 i sto milijuna eura. Banke su, naime, prije tri i pol godine u procesu oporavka dokapitalizirala Intereuropu pretvarajući dio potraživanja u vlasništvo, pri čemu je jedna dionica vrijedila jedan euro, tako da su stekle sadašnji udjel u vlasništvu veći od 70 posto.

Cijena dionice Intereurope sada iznosi 1,13 eura, dok je 2007. godine, prije nego što je uprava predvođena Andrejem Lovšinom gurnula tvrtku u gubitak ulaganjem u ruski logistički centar Čehov bila viša od 50 eura po dionici.

Inače, dionica Intereuropa s prinosom od 113 posto ovogodišnja je perjanica Ljubljanske burze.

U igri i Željeznica

SDH čeka strateški plan Pošte, ali i strateški plan od Slovenskih željeznica (SŽ).
Prema nekim procjenama, SŽ je prikladniji kupac Intereurope, zbog posla koji je između te dvije kompanije već prilično povezan, ali Pošta ima prednost jer nije zadužena. Željeznica ima oko sto milijuna eura duga, a i prioritet im je kupovina novih putničkih vlakova, natječaj za kupnju vrijedan 140 milijuna eura bit će raspisan ove jeseni.
“Zasad nije jasno prodaje li se Intereuropa kao cjelina, ili će se nektretnine prodavati posebno. Banke prodavači su, prema mojim informacijama, oko toga nesložne“, kaže Dušan Mes, direktor Slovenskih željeznica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close