Nijemci bi u TDM uložili 2,6 milijuna eura

Autor: Milan Šutalo; Darko Bičak , 29. travanj 2010. u 22:00

U Agenciji za privatizaciju su krajnje nezadovoljni ponudom njemačke kompanije i očekuju barem 8 mlrd. eura ulaganja

Njemačka kompanija Beauty Case koja djeluje u okviru nizozemske međunarodne korporacije Global Traders ponudila je za 67 posto državnoga kapitala u Tvornici duhana Mostar skromnih 10.000 KM (5000 eura), a dodatno bi u modernizaciju tvornice uložili 5,6 milijuna KM (2,8 milijuna eura). U Agenciji za privatizaciju nisu krili nezadovoljstvo tom ponudom koja je daleko ispod njihovih očekivanja.

Čekanje bolje ponude
Budući se njemački investitor jedini javio na javni poziv za prodaju državnoga kapitala u TDM-u preko javne pogodbe, a s predstavnicima njemačke tvrtke u srijedu su u Sarajevu počeli pregovori. Pomoćnik direktora Agencije za privatizaciju Hamdija Kulović kazao je kako će od Nijemaca tražiti poboljšanje ponude. U Agenciji smatraju da je manje od osam milijuna KM za ulaganje u modernizaciju pogona mostarske tvornice neprihvatljivo te da je to minimum koji očekuju od investitora. “Naše su procjene kako je u modernizaciju tvornice potrebno investirati između 8 i 10 milijuna KM. Tražit ćemo poboljšanje ponude, a ako ponuđač to ne prihvati, moguće je poništenje poziva”, kazao je Kulović za Poslovni dnevnik. Inače, predstavnici Beauty Casea već su obišli pogone TDM-a, snimili postojeće stanje i razgovarali s predstavnicima sindikata zaposlenih. Podsjetimo, Agencija za privatizaciju prošle je godine raskinula ugovor s bugarskom kompanijom Pazardzik koja je odbila izmiriti dug TDM-a prema poreznoj upravi koja je račun tvornice blokirala dan nakon što su Bugari potpisali ugovor o kupnji mostarske tvornice.

Veliki promijenili regiju
Globalni trendovi i veliki igrači u posljednjih su 20 godina potpuno promijenili regionalno tržište cigareta. Tako je 1990. u bivšim državama Jugoslavije i Albaniji bilo 60 tvornica duhana, a danas ih nije više od 20 ozbiljnijih. Možda je i najbolji primjer za konsolidaciju upravo Hrvatska u kojoj su prestale postojati Tvornica duhana (TD) Zadar i TD Zagreb koje je progutao rovinjski TDR. U Srbiji su se pozicionirali PM i BAT koji su preuzeli TD Niš za 518 mil. eura, odnosno TD Vranje za 87,4 mil. eura.

Snaga

Neokrznuti TDR
Kolika je snaga Tvornice duhana Rovinj na ovom tržištu dovoljno pokazuje i situacija od prije nekoliko godina kada su se bez većih problema hrvali i uglavnom ostali neokrznuti sa svjetskim divovima poput BAT-a i Philip Morrisa (PM) koji zajedno drže polovicu svjetske proizvodnje cigareta. Nakon što nijedna od tih tvrtki nije uspjela zauzdati TDR, promijenjena je strategija te su BAT i PM odlučili hrvatsko, a i BiH tržište, osvojiti iz Srbije. U Srbiji je na prodaju bila ponuđena i TD Senta za koju je ozbiljno bio zainteresiran i TDR, no na natječaju je pobijedio favorizirani japanski Japan Tobaco.

Komentirajte prvi

New Report

Close