Najbolji rezultati Samsunga u tri godine

Autor: Tomislav Pili , 30. travanj 2017. u 10:47
Novi S8 privlači pažnju kupaca/REUTERS

Uz skok dobiti, kompanija najavila poništavanje dionica za 35 milijardi dolara.

Korejski Samsung Electronics u četvrtak je objavio najbolje tromjesečne rezultate u tri godine, ali i odbio ključni zahtjev jednog od dioničara da se restrukturira u holding kompaniju.

"Samsung je zaključio kako se rizik i izazovno okružje nastalo promjenom korporativne strukture neće dobro odraziti na unapređenje dioničarske vrijednosti i održivog dugoročnog poslovnog rasta", stoji u priopćenju koje prenosi Financial Times. Time je odbijen zahtjev aktivističkog investicijskog fonda iz SAD-a Elliott Managementa.

No, kako dioničari ne bi  ostali uskraćeni Samsung je najavio poništavanje trezorskih dionica vrijednih 35 milijardi dolara, a što je Elliott i pozdravio. Unatoč činjenici da je čelnik kompanije Jay Y. Lee u pritvoru zbog sumnji u davanje mita prijateljici smijenje predsjednice Park Geun-hye, Samsung sasvim solidno posluje. U prvom tromjesečju korejskom divu dobit je skočila 46 posto na godišnjoj razini na 7,7 bilijuna wona (6,8 milijardi dolara) dok je prodaja porasla 1,5 posto na 50,5 bilijuna wona.

Dvije trećine neto dobiti donijelo je poslovanje s memorijskim čipovima dok je prodaja mobitela skočila 26 posto. Samsung i dalje očekuje da će novi Galaxy S8 nadmašiti prodaju prethodnika koji je u prvoj godini na tržištu prodan u 48,5 milijuna komada.  

Komentirajte prvi

New Report

Close