Najbogatiji Bosanac zaustavio proizvodnju Golfa

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2016. u 08:07
VW će poslati 20.000 radnika u Emdenu, Wolfsburgu, Kasselu i Zwickauu na prisilni godišnji odmor, Foto: PD

Dvije dobavljačke tvrtke iz sastava Prevent Groupa prestale dostavljati dijelove velikoj njemačkoj kompaniji.

Automobilski koncern Volkswagen (VW) zbog spora s dvije dobavljačke tvrtke prisiljen je prekinuti proizvodnju najpopularnijeg modela Golf i možda će poslati 20.000 radnika u Emdenu, Wolfsburgu, Kasselu i Zwickauu na prisilni godišnji odmor, a ujedno razmatra mogućnost da do neisporučenih dijelova dođu zapljenom, pišu njemački mediji. Krajem prošlog tjedna 8000 radnika tvornice Passat u Emdenu poslano je na prisilni odmor jer nemaju više potrebnih dijelova na zalihama.

Naime, dobavljači kožnih i presvlaka od tkanine za sjedala te kućišta mjenjača Car Trim i ES Guss obustavili su isporuke Volkswagenu. Tjednik Der Spiegel u internetskom izdanju piše da je riječ o dva dobavljača iz sastava Prevent Groupa, čiji je vlasnik poznati BiH poduzetnik Nijaz Hastor.

Do dijelova zapljenom?

Sud je Car Trimu i ES Gussu naložio da Volkswagen i dalje opskrbljuju presvlakama za sjedala i kućištima mjenjača, što bi ES Guss trebao činiti do veljače 2018. Njemački dobavljač žalio se na tu odluku, a sud bi trebao donijeti odluku o žalbi do kraja kolovoza.

U međuvremenu, u Volkswagenu razmatraju i dodatne pravne mjere, uključujući i mogućnost da do dijelova dođu zapljenom. “Trenutno ispitujemo sva pravna sredstva kako bismo okončali prekid dostave dijelova“, rekao je glasnogovornik Volkswagena. Prema internom memorandumu, Volkswagen je već izvijestio partnere da će od 20. do 29. kolovoza morati obustaviti montažu Golfova u Wolfsburgu, navodi WirtschafteWoche.

Pritisak zbog troškova

Dvije tvrtke kćeri Prevent Groupa – Car Trim i ES Automobilguss priopćile su da nisu krive za sukob s Volskwagenom, te da su zainteresirane za dogovor.
“Mi i dalje ciljamo na prijateljsko rješenje s Volkswagenom i otvoreni smo za prijedloge”, navodi se u priopćenju članica Prevent Groupa.
Preventovi dobavljači navode da su prisiljeni zaustaviti isporuku dijelova zbog toga jer VW odbija raspravljati o naknadi za otpuštanja zbog raskida novog ugovora. Otkazani ugovor uključuje posao vrijedan 500 milijuna eura s Car Trimom, čija je realizacija trebala početi sljedeće godine, navodi osoba upoznata s poslovanjem dobavljača.
Volkswagen je u međuvremenu zatražio od suda u Braunschweigu da kazni dobavljače i omogući proizvođaču automobila da zaplijeni autodijelove u tvornicama. Sud ima rok do sljedećeg tjedan da odgovori na taj zahtjev VW-a.

VW je pod pritiskom da smanji troškove, jer se bori s tužbama i regulatornim istragama nakon otkrivanja skandala u rujnu prošle godine prema kojem je 11 milijuna dizel vozila opremljeno softverom koji je dizajniran tako da vara na testovima emisija plinova. Prema procjenama Volkswagen je zbog toga izgubio 26 milijardi eura tržišne vrijednosti.
Njemačka automobilska kompanija već je izdvojila 18 milijardi eura za pokrivanje troškova diljem svijeta u vezi sa svojim namještenim softverom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A tko je vlasnik Car Trima?

New Report

Close