Meksiko nalikuje na novi Brazil

Strane kompanije 25.6.2012. 22:00 The New York Times

Meksiko je u proteklih nekoliko godina sa zavišću promatrao kako Brazil preuzima ulogu odabranog naroda Južne Amerike. Kako im je gospodarstvo raslo i stjecalo svoje mjesto na svjetskoj pozornici, Brazil je postao zemlja s potencijalom za velike stvari, a Meksiko je zapeo u krvoproliću i neimaštini. Međutim, dinamika između država naglo se može promijeniti. Lani je meksičko gospodarstvo raslo brže od brazilskoga, a izgleda da će se to ponoviti i ove godine.

Usporavanje brazilskog rasta može se pripisati zaduženim potrošačima i smanjenju industrijske proizvodnje, što je povezano sa snagom brazilske valute. Povrh toga, usporavanje globalnog rasta, naročito u Kini, dovelo je do smanjenja cijena brazilskog izvoza. Istovremeno meksičke tvornice izvoze rekordne količine televizora, automobila, računala i uređaja, potiskujući kinesku izvoznu robu u Sjedinjenim Američkim Državama i potičući umjereno širenje gospodarstva. Jačanje meksičkog gospodarstva zaslužno je za sjajni imidž koji je predsjednik Felipe Calderón 18. i 19. lipnja predstavio kao domaćin skupine 20 glavnih industrijaliziranih, mladih gospodarstava u Los Cabosu. Za razliku od sve veće krize unutar eurozone, Meksiko se može podičiti sa 17 godina makroekonomske stabilnosti, niske inflacije, ograničenog duga, otvorenog gospodarstva i rastuće konkurentnosti. Bruto domaći proizvod lani je porastao za 3,9 posto, nadmašivši tako brazilskih 2,7 posto. Za naredne je godine situacija također obećavajuća. Nissan, Mazda i Honda najavili su da će u Meksiku graditi nove tvornice, a slijede i nova ulaganja u sektor aeronautike i elektronike. “Zvijezde su se posložile za sjajne gospodarske rezultate u Meksiku”, stoji u zaključku izvještaja grupe Nomura Securities, objavljenome u svibnju. “Polako dolazi do smjene straže.”

Brazil i Meksiko imaju različite pristupe razvoju. Meksiko je posvećen otvorenim tržištima, slobodnoj trgovini i deregulaciji, a brazilska vlada intervenira putem velikih tvrtki u nadzoru države. Usto, rast Kine na različite je načine utjecao na Brazil i Meksiko. Kina se natječe s Meksikom i kupuje od Brazila. Meksiko se u proteklih deset godina mučio dok su kineski proizvodi istiskivali meksičku robu s američkog tržišta. Kineska je potražnja za sirovinama osnažila brazilsko gospodarstvo, a stabilnost je vladi dala temelj za redistribuciju bogatstva i širenje kredita. No čak i nakon što su dobili vjetar u leđa, Meksikanci su, tvrde analitičari, toliko pesimistični da to ni ne primjećuju. Jedan je razlog tomu meksički rat s narkokartelima. Pitanje je kako će se Meksiko i Brazil dalje kretati, kaže Shannon K. O'Neil, analitičarka Vijeća za inozemne odnose. “Puno se lakše kretati od BDPa po stanovniku u vrijednosti od 5000 do 10.000 dolara nego od 10.000 do 20.000 dolara”, kaže O'Neil. “Mislim da je to izazov za obje zemlje.”

Elisabeth Malkin izvještava iz Mexico Cityja, a Simon Romero iz Rio de Janeira

Seminari

  1. Ključne riječi
  2. Meksiko
  3. Brazil
  4. The New York Times

Samo registrirani korisnici mogu komentirati

Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje!

Prijavi se ovdje!

Povratak na vrh