Kanada optužuje Nestle i Mars za dogovaranje cijena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2013. u 13:26
Ilustracija

Ukoliko budu osuđeni, mogli bi se suočiti s novčanom kaznom u iznosu do 10 milijuna kanadskih dolara i kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Kanadske vlasti optužile su kompanije Nestle i Mars, te mrežu neovisnih veleprodajnih distributera, da su se udružili radi dogovaranja cijena popularnih čokoladica.

Kanadski povjerenik za zaštitu tržišnog natjecanja John Pecman nazvao je njihove navodne akcije "nečuvenim ponašanjem suzbijanja konkurencije koje šteti kanadskim potrošačima" i "teškim kaznenim djelom".

Istraga je pokrenuta na temelju informacija "uzbunjivača" a iznijela je na vidjelo dana "dokaze da su se optuženi urotili, dogovorili i aranžirali namještanje cijena čokoladnih proizvoda", priopćio je ured za zaštitu tržišnog natjecanja.

Optužena su i tri poslovna čelnika, bivši predsjednik Nestle Canada Robert Leonida, bivša predsjednica odjela za slastice u Nestle Canada Sandra Martinez i čelnik kanadskog distributera hrane ITWAL David Glenn Stevens.

Ukoliko budu osuđeni, mogli bi se suočiti s novčanom kaznom u iznosu do 10 milijuna kanadskih dolara i kaznom zatvora u trajanju do pet godina.

Optužbe su se nadovezale na slične protiv prodavača čokolade u Njemačkoj, uključujući Nestle i Mars, koje su u siječnju prošle godine rezultirale višemilijunskim kaznama.

Kanadski dužnosnici kazali su da je Hershey Canada Inc, koji je navodno također sudjelovao u dogovorima, sudjelovao u istrazi i pristao priznati krivnju na saslušanju zakazanom 21. lipnja u zamjenu za blažu kaznu.

Peta neimenovana kompanija koja je po vlastitim tvrdnjama također bila dio kartela razotkrila je njegovo postojanje, osiguravši zauzvrat imunitet od kaznenog gonjenja, kazao je za AFP dužnosnik ureda za zaštitu tržišnog natjecanja Pierre Yves Guay.

Kompanije su navodno dogovarale cijene čokoladica popularnih brendova poput Kit Kata, Coffee Crispa, Aera, Twixa, Snickersa, Bountyja i M&M-a u razdoblju od 2002. do 2008.

"Teško je procijeniti koliko su točno cijene tim dogovorima podignute zbog složenosti postupka njihova izračuna na tom tržištu", dodao je Guay.

Komentirajte prvi

New Report

Close