Kada nas mango dovede u nevolje

Autor: The New York Times , 09. rujan 2012. u 22:00
Thinkstock

Kada sam od neznanca u Lodi Gardensu kupio upravo ubrani mango i smjesta ga zagrizao, s kožom, bio sam jako glup. To priznajem. No zašto je moje prvo iskustvo užasne putne dijareje u Indiji bilo vezano upravo uz mango? Obožavam mango, pa je velika raznolikost ukusnih vrsta manga za mene bila jedna od djetinjih radosti u vezi preseljenja ovamo.

“Nisi ga čak ni oprao?” poslije me zgroženo pitao Paul Offit, šef odjela za zarazne bolesti pri Dječjoj bolnici u Philadelphiji. Nisam. “To je bilo glupo, čak i po tvojim mjerilima”, odvratio je. Ali popio sam lokalni domaći jogurt, kao i probiotske tablete. Zar me nije zaštitila vlastita gastrointestinalna flora?Ispada da bitku protiv otrovnih bakterija uglavnom vodi imunološki sustav našega tijela, a ne dobroćudni milijuni bakterija iz žličice jogurta. “Reakcija imunološkog sustava puno je moćnija u borbi protiv tih bakterija nego pokušaji da sami uravnotežimo intestinalnu floru”, objašnjava Offit. Indijci činjenicu da će im manje izgledno pozliti od bakterija u hrani mogu zahvaliti ne drugačijoj probavnoj flori već godinama imunološkog iskustva, smatra David Relman, mikrobiolog pri Medicinskom fakultetu na kalifornijskom Stanfordu. “Iako nam se čini da većina odraslih nema problema s dijarejom, vjerojatno su od takvih bolesti patili kao djeca, pa su tijekom tih epizoda razvili imunitet”, kaže Relman. No bez iskustva borbe protiv tih novih uljeza, imunološki sustav posjetitelja nema gotovo nikakve mogućnosti za sprečavanje takvih bolesti. Upravo zato je brzo liječenje antibioticima od ključne važnosti. Njihovo djelovanje nerijetko je gotovo čudotvorno jer je između 80 i 90 posto slučajeva dijareje kod turista uzrokovano bakterijama, kaže Phyllis Kozarsky iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti. Imodium, također poznat i kao loperamid također je vrlo učinkovit u borbi protiv ovakvih zdravstvenih tegoba. I to mi je bila velika novost. Kozarsky kaže da loperamid ublažava najteže simptome ove bolesti, što znači jako puno kada vam se kratki put do toaleta čini kao da je pred vama maraton.Ipak, postoje određeni rizici kod agresivnog liječenja putne dijareje. Antibiotska terapija može povećati pacijentovu osjetljivost na druge toksične bakterije, kaže Relman. Sve dobre bakterije koje nastanjuju ljudsku utrobu, odnosno bakterije koje antibiotici unište, donekle sprečavaju razvoj toksičnih mikroba iako ne mogu odbiti napad velikih razmjera.

“Ako popijete antibiotik i sjednete na zrakoplov za Indiju, povećavate mogućnost od ozbiljne infekcije”, objašnjava Relman. Bez tih bakterija tijelo može postati osjetljivije ne samo na ostale bakterijske infekcije, već i one virusne, poput gripe, dodaje Susan M. Huse iz Laboratorija za pomorsku biologiju pri Oceanskografskom institutu u Woods Holeu u Massachusettsu.Prema nekim studijama može se zaključiti kako pretjerano inzistiranje na čistoći na Zapadu, kao i prekomjerna uporaba antibiotika možda stvara generaciju čiji je imunološki sustav, možda pod prevelikom zaštitom u djetinjstvu, sada neprestano u petoj brzini, zbog čega dolazi do povećane pojave astme i alergija. Druga, pak, istraživanja ukazuju da probavne bakterije možda čak igraju određenu ulogu u razvoju pretilosti. Kako bi spriječio pojavu dijareje, Michael Fischbach, mikrobiolog pri Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu počeo je jesti jogurt i ostalu fermentiranu hranu, osobito nakon liječenja antibioticima, iako i sam kaže kako nema dovoljno dokaza u prilog učinkovitosti ove strategije. Kozarsky preporučuje svakodnevno uzimanje Gastala, koji može smanjiti rizik od pojave putne dijareje tijekom kratkih putovanja. No upozorava da se Gastal ne preporučuje za dulje boravke u inozemstvu. Naime, neki antacidi čak i povećavaju osjetljivost na putnu dijareju. Preporučuje putnicima neka ograniče obroke na hranu otpornu na bakterije ili neka pripaze da su im obroci dobro kuhani. “Ako jedete nešto iz čega se još uvijek puši, bakterije u tome su mrtve”, kaže Kozarsky. No s obzirom da živim ovdje, ja ne mogu izbjeći svježe voće i povrće. Pa ga stoga namačem u razrijeđenom bjelilu, čak i mango.Međutim, s obzirom da znanstvenici sada sumnjaju kako probavne bakterije igraju ključnu ulogu u zaštiti protiv raznoraznih bolesti, nastavit ću gurati kroz povremene pojave dijareje bez uzimanja lijekova. Ali ako dobijem groznicu ili me počne jako boljeti, planiram smjesta uzeti jaki antibiotik širokog spektra koji je u Indiji moguće dobiti bez recepta.

Gardiner Harris

Komentirajte prvi

New Report

Close