Kad će već na prodaju Nova ljubljanska?

Autor: Sergej Novosel Vučković , 01. veljača 2017. u 22:00
Najveća slovenska banka ima bilancu od 11,89 milijardi eura. Procjena je da će na prodaju 75% manje jedna dionica

I iz banke i iz njenog vlasnika, Slovenskog državnog holdinga, ne otkrivaju novosti o načinu i uvjetima prodaje perjanice. Ne zna se ni ide li uopće IPO.

O prodaji Nove ljubljanske banke, u vlasništvu Slovenskoga državnog holdinga (SDH), već se dugo govori, ali se barata s vrlo malo detalja o konačnom izlasku na burzu i načinu ponude dionica ulagačima.

No, Finance su ovih dana doznale da će postupak prodaje voditi SDH i da će savjetnik u tome, podsjećaju, biti Deutsche Bank, koji bi SDH spojio s potencijalnim kupcima dionica. Iz NLB-a, najveće slovenske banke, s bilancom od 11,89 milijardi eura i lanjskom čistom dobiti od 91,5 milijuna eura, te iz SDH-a, daju poslovično štura objašnjenja, tvrdeći da sve ide prema planu i očekivanjima. Ni riječi o početku IPO-a, koji bi, prema izvorima Financi, trebao biti u lipnju, najvjerojatnije na Londonskoj burzi.

Na prodaju će tad biti ponuđeno 75 posto minus jedna dionica, tj. njih 14.999.999, po još nepoznatoj jediničnoj cijeni. Posljednja, knjigovodstvena vrijednost, s kraja rujna, iznosila je 63 eura. Međutim, poznato je, kako piše medij, da država nikad neće nazad dobiti 2,2 milijardi eura s koliko je dokapitalizirala banku posljednjih godina.

O konačnom načinu prodaje financijske ustanove sud će morati dati i slovenski parlament i vlada, ne pretjerano skloni privatizaciji. Pojedini analitičari, pak, upozoravaju da javna ponuda dionica (IPO) nije najbolji put, jer bi se vlasništvo raspršilo, ali bi država i dalje držala kontrolni paket. "Nastavi li država odgađati prodaju zbog 'nacionalnih interesa', cijena banke će padati", kažu analitičari.

Komentirajte prvi

New Report

Close