J.P. Morgan se kladi na bakar

Autor: Ksenija Kale , 07. prosinac 2010. u 22:00

LME je krajem prošloga mjeseca otkrio da je J.P. Morgan Chase kupio veliku količinu rezervi bakra od londonske burze metala potaknuvši zabrinutost na tržištu

J.P. Morgan Chase & Co. misteriozni je kupac više od milijardu dolara vrijednih zaliha bakra odnosno više od 50 posto ukupne količine te sirovine pohranjene u službenim skladištima Londonske burze metala (LME). Američka banka time je potaknula veliku zabrinutost na tržištu zbog moguće nedostatne opskrbe tom sirovinom, javlja Wall Street Journal.

Umirena zabrinutost
LME je krajem studenog izazvao pomutnju na tržištu sirovina objavivši da je neimenovani kupac preuzeo između 50 i 80% bakra u vlasništvu burze što potvrđuje i neimenovani izvos upoznat sa situacijom koji za WSJ otkriva da je J.P. Morgan kupio više od 175.000 tona bakra. Nakon što se ispostavilo da je kupac J.P. Morgan ta je zabrinutost djelomično umirena s obzirom da je ta newyorška banka većim dijelom bakar kupila za svoje klijenate i stoga nije izravni vlasnik sirovine.

Kontrola tržišta
Takva situacija nije neuobičajena, pogotovu uzme li se u obzir da je LME prošloga tjedna izvijestio da pojedinačni kupac drži većinu zaliha aluminija i nikla, što pokazuje da tržištem sirovina u sve većoj mjeri dominira nekoliko igrača.“Taj veliki postotak ukupnih zaliha Londonske burze metala dovoljan je da bi zaokupio pažnju. Svakako time na neki način imaju kontrolu na tamošnjem tržištu”, prokomentirao je Louis Zawislak, predsjednik konzultantske tvrtke Commodity Management Solutions.No, uzevši u obzir godišnje isporuke bakra, koje se za ovu godinu procjenjuju na oko 19 milijuna tona, količina bakra koju je kupio J.P. Morgan je beznačajna. LME u svojim skladištima drži oko 350.000 tona bakra, manje od 555.000 koliko je imao u veljači.

Cijena

Potražnja premašuje ponudu
Bakar ima širok spektar upotrebe, od električnih žica do cijevi i klima uređaja, a potražnja za tom sirovinom prema očekivanjima će rasti nakon oporavka svjetskog gospodarstva. Prema nekim procjenama stručnjaka za prirodne resurse, potražnja za bakrom u svijetu u sljedećoj će godini premašiti ponudu za 497.500 metričkih tona. Cijena bakra s tromjesečnim rokom isporuke na Londonskoj burzi metala skočila je 7,2 posto za tonu od 23. studenog kada je J.P. Morgan misteriozno kupio zalihe od LME.

Komentari (3)
Pogledajte sve

guli kabele…skupljaj kotlove od rakije..skidaj vodove…. [lol]

A što sam Vam ja govorio?

kupuj bakar, kupuj bakar, kupuj bakar

a vi kupujete kartušinu, pih

JP Morgan je rekla da je bakar kupovao jedan njihov klijent, a ne banka. SEC treba uskoro odobiti ETF za bakar. Vjerojatno netko misli da ce interes za taj ETF biti veliki i da ce se kupiti puno bakra na trzistu, te ga kupuje prije otvaranja ETF-a.

Tako su radili i prije otvaranja ETF-a za platinu i pogodili.

New Report

Close