Japanke Havaianas žrtva korupcije

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2017. u 15:02
Havaianas japanke kreirane su 1962. godine, Foto: Reuters

Vlasnici prodaju tvrtku Alpargatas zbog kazni za podmićivanje 1900 političara.

Vlasnici brazilskog proizvođača japanki Alpargatas prodat će tvrtku kako bi smanjili teret duga i platili ogromne kazne za korupcijske skandale. Vlasnik je većinskog, 86-postotnog udjela u Alpargatasu banka J&F, koja upravlja imovinom obitelji Batista, upletene u najgori korupcijski skandal u povijesti Brazila.

Nakon što su Joesley i Wesley Batista priznali da su podmitili gotovo 1900 političara u skandalu koji je uzdrmao brazilskog predsjednika Michela Temera, pristali su platiti kaznu od rekordnih 10,3 milijarde reala.

Obitelj Batista kupila je Alpargatas u prosincu 2015. od građevinskog konglomerata Camargo Correa, također upletenog u skandal. Batistama sada treba dodatnih 2,7 milijardi reala za refinanciranje kredita koji im je odobrila državna banka Caixa Economica Federal. Trenutno je J&F u ekskluzivnim pregovorima s bankama Cambuhy Investimentos Ltda i Itausa Investimentos koje su im spremne platiti do 3,5 milijardi reala (1,1 milijardu dolara), kazala su dva upućena izvora.

Pregovori s bankama intenzivirani su posljednjih dana jer kreditori traže od Batista reprogramiranje više od 30 milijardi reala duga u J&F-u i JBS-u, vodećem svjetskom proizvođaču mesa. Alpargatas je kreirao japanke Havaianas 1962., u vrijeme glazbenog pokreta bossa nova, a danas se nose širom svijeta.     

Komentirajte prvi

New Report

Close