Jaki won i kineska konkurencija progutali četvrtinu dobiti Samsunga

Autor: Tomislav Pili , 09. srpanj 2014. u 10:32
U Samsungu očekuju da će im već iduće tromjesečje granuti sunce/REUTERS

Posebno zabrinjava činjenica da operativna dobit korejskog elektroničkog diva pada već treće uzastopno tromjesečje.

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona i u javnosti najprepoznatljiviji dio korejske korporacije – Samsung Electronics – objavio je jučer da očekuje razočaravajuće rezultate u drugom tromjesečju.

Uslijed usporavanja prodaje pametnih telefona te negativnog utjecaja snažne korejske valute wona, kompanija očekuje da će joj operativna dobit pasti za čak četvrtinu.Samsung tako očekuje dobit od, preračunato, 7,1 milijardi dolara nasuprot 9,4 milijarde dolara ostvarenih u istom lanjskom razdoblju. To je ujedno najniža tromjesečna dobit od drugog tromjesečja 2012. te dosta niže od očekivanja analitičara koji su prognozirali približno osam milijardi dolara Samsungove dobiti.

 

7,1mlrd.

dolara dobiti imao je Samsung u drugom kvartalu

Ono što bi posebno trebalo biti zabrinjavajuće jest činjenica da operativna dobit pada već treće uzastopno tromjesečje. Prihodi od prodaje oslabili su 9,5 posto na približno 50 milijardi dolara.U najavi rezultata Samsung je naveo kako je uzrok lošijim rezultatima usporavanje prodaje na ukupnom tržištu pametnih telefona te povećana konkurencija na kineskom i dijelu europskog tržišta. Na kineskom tržištu korejskom divu račune je pomrsio Lenovo i Xiaomi. Kompanija nije otkrila broj prodanih telefona, ali tamošnji analitičari ocjenjuju da je Samsung u drugom tromjesečju prodao 78 milijuna mobitela, nasuprot 87,5 milijuna komada u prvom tromjesečju.No, kada se govori o Samsungovim rezultatima ne treba zanemariti ni negativni utjecaj tečajnih kretanja jer je won u proteklih godinu dana ojačao prema dolaru za više od 11 posto, a prema euru za gotovo sedam posto.

Za istaknuti je kako je won trenutno u odnosu na dolar najjači u posljednjih šest godina. Naime, jačanje domaće valute najviše pogađa izvozne tvrtke poput Samsunga nakon što prihode na inozemnim tržištima preračunaju u domaću valutu.Ipak, u Samsungu optimistično gledaju na treće tromjesečje, tim više jer se očekuje lansiranje novih modela telefona. Takvo razmišljanje podržavaju i analitičari koji prognoziraju blagi rast u nadolazećem tromjesečju uslijed lansiranja nove generacije premium modela Galaxy Note 4 te serije cjenovno povoljnijih modela. Ipak, mišljenje je analitičara da će Samsung teško uhvatiti korak jer američki Apple priprema lansiranje iPhonea s većim ekranom što će još više zaoštriti konkurenciju u premium segmentu. K tome, kineski proizvođači nastavit će otimati tržišni udjel Samsungu u segmentu jeftinijih modela. Najava lošijih rezultata za sada se nije značajnije odrazila na kretanje cijene dionice. U utorak se Samsungom u Seulu trgovalo bez veće promjene cijene. 

Revolucija

Povezivanje divova

Tehnološke kompanije Samsung Electronics, Intel Corp i Dell udružile su snage u konzorcij kako bi normirale povezivanje kućanskih naprava poput termostata i žarulja putem Interneta. Novi konzorcij Open Interconnect Consortium, poput AllSeen Alliance kojeg podupiru Qualcomm, LG Electronics i ostali, ima za cilj utvrditi način zajedničkog rada pametnih uređaja. To je trend poznat pod nazivom Internet of Things.

Komentirajte prvi

New Report

Close