Hrvat i Slovenac tužili najpoznatijeg proizvođača električnih automobila zbog maltretiranja

Autor: Tomislav Pili , 03. listopad 2018. u 10:16
FOTO: Reuters

Lešnik tvrdi da je mjesečno je odrađivao 250 radnih sati, a plaćen je 950 dolara, daleko ispod minimalne plaće. Lešnik je dodao da nikad nije radio manje od 10 sati dnevno.

Američki savezni sud prihvatio je tužbu Gregora Lešnika iz Slovenije i Stjepana Papeša iz Hrvatske zbog maltretiranja stranih radnika u proizvođaču električnih vozila Tesla Motors. Sutkinja Lucy Koh odbacila je sedam prigovora Teslinih odvjetnika, a prihvatila dva, piše Reuters, pa će kompanija morati na sudu odgovoriti na optužbe da je znala za prijetnje stranim radnicima u njezinoj kalifornijskoj tvornici. Naime, stranim radnicima se prijetilo deportacijom ako prijave ozljede na radu ili rad u predugim smjenama koje su protivne radnom zakonodavstvu. Prihvaćanje tužbe znači da tužitelji mogu službeno zatražiti dokumente koji potvrđuju njihove tvrdnje i pozivati svjedoke.
Tužbu protiv Tesle podnijeli su još 2016. Stjepan Papeš i Gregor Lešnik. Ovaj dvojac u tužbi tvrdi da su došli u SAD na B-1 vizu i zaposlili se u Tesli putem tvrtke iSM Vuzem. Lešnik tvrdi da je mjesečno je odrađivao 250 radnih sati, a plaćen je 950 dolara, daleko ispod minimalne plaće. Lešnik je dodao da nikad nije radio manje od 10 sati dnevno, a imao je jedan slobodan dan svaka dva tjedna, što je protivno zakonu. Osim prijetnji deportacijom, Lešnik i Papeš naveli su kako je stranim radnicima smanjivana plaća ako su prijavili ozljedu ili se razboljeli. Tesla tvrdi kako istražuje tvrdnje Lešnika i Papeša te kako je prekinula suradnju s tvrtkom ISM Vuzem.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nije istina šta ovi pišu istina je da su radili sa B1 vizom al nije istina da su im prijetili da su radili za tolike novce da je sigurnost na poslu loša i još dosta toga šta su naveli osim toga oni nisu potpisivali ugovor direktno sa Teslom nego sa firmom koja ih je poslala tamo raditi samim tim Tesla po meni nije ni najmanje kriva za njihovo stanje a druga je stvar šta oni oće doći na takav nepošten i pokvaren naćin do dobrih novaca katasrofa kako to da su ih tužili samo njih dvoje a di su ostalih 200 ljudi koji su sagradili lipe kuće kupili dobra auta motore financirali dici školovanje itd od posla u Tesle ovu dvojicu može biti sram

New Report

Close