Holcim i Lafarge zacementirali posao od 37 milijardi eura

Autor: Tomislav Oharek , 08. travanj 2014. u 20:00
Dva građevinska diva fuzijom smanjuju troškove

Kompanije će morati prodati imovinu vrijednu oko pet milijardi eura kako bi udovoljili regulatorima.

Švicarski proizvođač cementa Holcim i njegov francuski konkurent Lafarge planiraju udružiti poslovanje i stvoriti vodećeg proizvođača cementa u svijetu s kombiniranim prihodima od 32 milijarde eura.

Taj će posao ujedno potaknuti i veliku rasprodaju njihove imovine vrijedne oko pet milijardi eura, kako bi ovo megaspajanje bilo prihvatljivo regulatornim agencijama.Oko dvije trećine ovog dezinvestiranja odnosi se na poslovanje tih dviju kompanija u Europi, a moguće je da će kompanije prodavati svoju imovinu u Kanadi, Brazilu, Indiji i Kini. Nije poznato odnosi li se prodaja imovine Holcima i na hrvatsko poslovanje, no to ne bi bilo veliko iznenađenje s obzirom na višegodišnji negativni niz Holcima Hrvatska koji je lani Uprava na čelu s Alanom Šišinačkim odlučila promijeniti svojim planom "2015 Plus", a kojim bi tvrtka dogodine trebala prestati bilježiti gubitke.

 

136tisuća

radnika u 90 država zapošljavat će LafargeHolcim

Holcim Hrvatska, prema podacima s njihove internetske stranice, proizvodi oko 750.000 tona cementa, 150.000 kubičnih metara betona, oko milijun tona kamenih agregata i zapošljava oko 330 radnika.Što se pak tiče spajanja, kako piše Bloomberg, transakcija je najavljena kao "spajanje jednakih" u sklopu kojeg će dioničari Lafargea za svaku svoju dionicu dobiti po jednu dionicu Holcima, unatoč tome što prema strukturi izgleda kao da Holcim preuzima Lafarge.Nova kompanija zvat će se LafargeHolcim, imat će sjedište u Švicarskoj i imat će snažnu tržišnu poziciju u 90 zemalja, te ravnomjerno balansirati između zemalja u razvoju i zemalja sa snažnim rastom. Nova kompanija zapošljavat će  ukupno 136.000 radnika, a uz ranije ostvareni godišnji prihod od 32 milijarde eura, trebala bi ostvarivati dobit od 6,5 milijardi eura. Prognoziraju da će im povezivanje donijeti ukupne godišnje uštede od 1,4 milijarde eura, što bi trebalo otvoriti dodatni prostor za rast.

Sporazum bi mogao pomoći tvrtkama da se nose s višim cijenama energije i slabijom potražnjom zbog posustalog gospodarskog rasta u mnogim zemljama. Tržišna vrijednost ovih dviju kompanija veća je od 37 milijardi eura."Nova grupa ponudit će veći rast i nizak rizik, stvarajući tako veću vrijednost", kazao je izvršni direktor Lafargea Bruno Lafont, koji će postati predsjednik Uprave LafargeHolcima.Unatoč tome što kompanije imaju poslove u Europi koji se preklapaju, Lafarge ima snažnu poziciju u Africi i na Bliskom istoku gdje Holcim gotovo uopće nije prisutan. S druge strane, Holcim je jak u Latinskoj Americi, gdje Lafarge nije prisutan.

Reakcije

Oduševljenje ulagača

Ulagače je oduševila vijest o spajanju dva cementna diva. Dionice Lafargea na burzi u Parizu nakon objave o spajanju porasle za 5,4 posto, dok su dionice Holcima u Zürichu porasle 7,3 posto. Ovo spajanje je ujedno veličinom drugi ove godine sklopljeni posao nakon Commsatove ponude za Time Warner Cable.

Komentirajte prvi

New Report

Close