George Soros kupuje slovenski Engrotuš

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2017. u 07:43
Foto: DPA/Pixsell

Vjerovnici pregovaraju sa Sorosovim fondom.

Banke vjerovnici slovenske grupe Tuš ekskluzivno pregovaraju o prodaji Engrotuša s fondom Quantum Strategic Partners kojima upravlja svjetski poznati investitor i milijarder George Soros. Prema informacija portala Siol.net, skupina banaka koja drži više od polovice potraživanja, dopustila je Sorosu dubinsku analizu poslovanja grupe Tuš, koja je u tijeku. Quantum Strategic Partners je privatna investicijska tvrtka koja od 2011. godine posluje isključivo novcem Sorosove obitelji. Njezin je najpoznatiji član George Soros, jedan od najznačajnijih svjetskih investitora, čija se imovina procjenjuje na nešto više od 25 milijardi dolara.

Njegova zaklada za otvoreno društvo u posljednjih 40 godina u razne humanitarne, obrazovne i druge projekte diljem svijeta uložila je oko 11 milijardi dolara, zbog čega je Soros posljednjih nekoliko godina često na meti žestokih kritika, posebno iz redova nove europske desnice, objašnjava Siol.net. Fond Quantum Strategic Partners prošle godine uložio je više od 300 milijuna dolara u američki SolarCity proizvođača solarnih panela, kojeg je kasnije kupio Tesla Motors.

Konzorcij banaka vjerovnika vodi Nova Ljubljanska banke (NLB), a među najvećim vjerovnicima Engrotuša su i Abanka, SID banka, Gorenjska banka i Heta (loša banka bivše Hypo banke). U posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko zainteresiranih ponuđača provelo je dubinski pregled poslovanja grupe Tuš, dok je više od 15 investitora dostavilo neobvezujuće ponude. U srpnju je Siol.net objavio je da je u utrci za kupnju 300 milijuna eura vrijednih potraživanja prema Tušu ostao samo engleski financijski fond Annacap Financial Partners, specijaliziran za ulaganja u financijski sektor. Za kompaniju je ponudio oko 90 milijuna eura, što bi značilo da će otkupiti potraživanja sa 60% popusta, ali su neke banke odbile ponudu.     

Komentirajte prvi

New Report

Close