Ericsson opet kupce traži u telekomima

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2017. u 21:59
Izvršni direktor Börje Ekholm/REUTERS

Švedski proizvođač mrežne opreme u temeljnom poslovanju traži izlaz iz krize.

Ericsson je napustio ciljeve osvajanja više klijenata izvan telekomunikacijske industrije kako bi se ponovno usmjerio na mrežno poslovanje s mobilnim kompanijama u cilju smanjenja troškova i zaustavljanja dramatičnog pada cijene dionica kompanije, piše Reuters.

Klijenti švedske tvrtke u njenom temeljnom poslovanju uključuju Vodafone i Verizon, no dobit je potonula s obzirom na konkurenciju Nokije i kineskog Huaweija, kao i štednju telekomunikacijskih tvrtki.

U dvije godine vrijednost dionice Ericssona pala je 30 posto. Kompanija je 2014. objavila da će diverzificirati poslovanje kako bi do 2020. godine 25 posto prihoda dolazilo izvan telekom industrije, što bi bio značajan pomak od procijenjenih 10 posto u 2013. godini. Pritom se naglasak stavljao na područja poput medija, pametna rješenja u energetskom i uslužnom sektoru te transportu. No, plan nije zaživio, a novi izvršni direktor Börje Ekholm veći će fokus staviti na temeljno poslovanje s mobilnim mrežama.

"Trenutno ćemo se usredotočiti isključivo na telekomunikacijske klijente i mreže", izjavio je u nedavnom razgovoru za Reuters novi čelnik Ericssonovog poslovnog sektora digitalnih usluga Ulf Ewaldsson. No, povećanje ovisnosti o telekomima moglo bi biti riskantno, s obzirom da se bore za rast prihoda i ne žele povećati ulaganja u mrežno poslovanje.

Komentirajte prvi

New Report

Close