EasyJet zabilježio pad dobiti za više od 17 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2017. u 13:09
Foto: Reuters

EasyJet je u listopadu objavio da je postigao dogovor o akviziciji dijela poslovanja Air Berlina u zračnoj luci Berlin Tegel za 40 milijuna eura.

Britanska aviokompanija EasyJet izvijestila je o padu dobiti u prvih devet ovogodišnjih mjeseci za više od 17 posto, uslijed 'teške godine za zrakoplovnu industriju'.

Dobit prije oporezivanja, zaključno s 30. rujnom, pala je 17,3 posto, na 408 milijuna funti. Istodobno, broj putnika je povećan za 9,7 posto.

Ovo su posljednji poslovni rezultati pod vodstvom izvršne direktorice Carolyn McCall, koja će postati čelnica britanske televizijske kuće ITV. "Poslovni model EasyJeta je elastičan i održiv i sada imamo veliki pozitivan zamah", ocijenila je McCall.

Dobit te kompanije bila bi i veća, no bila je pogođena 'štetnim utjecajem valutnih kretanja' u iznosu od 101 milijun funti.

"Osigurali smo se od tečajnih rizika, no deprecijacija je bila poprilično značajna 24. lipnja prošle godine", izjavila je McCall za BBC, referirajući se na referendumsku odluku o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Kompanija je zdrava unatoč za industriju 'nekoliko vrlo teških godina na tržištu', ocijenila je McCall.

EasyJet je u listopadu objavio da je postigao dogovor o akviziciji dijela poslovanja Air Berlina u zračnoj luci Berlin Tegel za 40 milijuna eura. Očekuje se da će transakcija biti zaključena u prosincu, čime bi kompanija unajmila do 25 zrakoplova Airbus A320, te zaposlila do tisuću bivših članova posade Air Berlina.

Poslovanje u zračnoj luci Berlin Tegel će prema očekivanjima rezultirati gubitkom od oko 60 milijuna funti u 2018. godini te s jednokratnim troškom od oko 100 milijuna funti.

Komentirajte prvi

New Report

Close