Dongfang gradi TE Stanari u BiH

Autor: Goran Borković , 05. svibanj 2010. u 22:00

EFT Vuka Hamovića u gradnju termoelektrane ulaže 500 milijuna eura

Nakon višemjesečnih pregovora predstavnici EFT Groupa u srijedu su u Banjoj Luci potpisali ugovor s poznatom kineskom kompanijom Dongfang Electric Corporation o gradnji i puštanju u pogon TE Stanari pokraj Doboja.

Ukupna planirana investicija ove srpsko-britanske tvrtke u rudarsko-energetski kompleks u Bosni i Hercegovini iznosi više od 500 milijuna eura, od čega će EFT četvrtinu financirati iz vlastitih sredstava, a ostatak će kreditirati grupa kineskih i europskih banaka. “Pregovarali smo s četiri zainteresirana opskrbljivača opreme. Dongfang je dao najkonkurentniju ponudu po sistemu ‘ključ u ruke’. Rok za gradnju je 45 mjeseci”, kazao je prilikom potpisivanja ugovora predsjednik EFT Groupa Vuk Hamović. Predviđeno je da buduća termoelektrana ima 300 megavata instalirane snage. TE Stanari je jedan od najvećih energetskih objekata ove vrste i prvi koji će biti izgrađen u BiH nakon 30 godina. Investitor je EFT Group koji je prije nekoliko godina s vladom Republike Srpske potpisao 30-godišnji koncesijski ugovor za korištenje površinskoga kopa rudnika ugljena Stanari. Kineski Dongfang Electric je pak jedan od vodećih proizvođača energetske opreme na svijetu. Poznat je prije svega po proizvodnji opreme za velike hidro-, termo- i nuklearne elektrane, vjetrogeneratora i po realizaciji projekata po sistemu “ključ u ruke” u svojstvu glavnog izvođača kako će i raditi za EFT. Dongfang Electric u svojim tvornicama zapošljava 23.000 radnika, a godišnja proizvodnja doseže 30.000 MW. Iako je orijentiran na kinesko tržište, Dongfang Electric je uspješno realizirao velik broj projekata izvan Kine, a ovo im je najveći u Europi.

Struktura

Četvrtina vlastitog novca
Planirana investicija EFT-a u RiTE Stanari iznosi više od 500 milijuna eura, od čega će EFT četvrtinu financirati iz vlastitih sredstava, a ostatak će kreditirati kineske i europske banke, kaže Vuk Hamović iz EFT-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close