Dell za 23 milijarde dolara ponovno postaje privatna kompanija

Autor: Tomislav Oharek , 05. veljača 2013. u 22:01
Michael Dell, osnivač i predsjednik Uprave Della, više ne želi odgovarati dioničarima/EPA

Dellu će u realizaciji plana pomoći Microsoft, Silver Lake Partners i četiri neimenovane banke.

Dell privodi kraju pregovore o poslu vrijednom 23 milijarde dolara, kojim će ta kompanija ponovno postati privatna. Ako dioničari proizvođača računala odobre taj plan, bit će to najveća takva transakcija u svijetu nakon izbijanja svjetske financijske krize. 

Prema planu, kako piše The Wall Street Journal, Michael Dell, osnivač i predsjednik Uprave, u tom bi poslu sudjelovao sa svojih 16 posto udjela u kompaniji, vrijednog 3,7 milijardi dolara, a još 700 milijuna dolara osigurala bi njegova investicijska kompanija. Microsoft bi pak uložio dvije milijarde dolara kroz podređene obveznice, koje nemaju klasičnih jamstava, dok bi investicijski fond Silver Lake Partners uložio više od milijarde dolara. Microsoft neće dobiti predstavnika u Upravi ili druga upravljačka prava, koja će i dalje biti u rukama Michaela Della, a zauzvrat će dvije kompanije tješnje surađivati na prodaji Microsoftova operativnog sustava Windows. Četiri još neimenovane banke trebale bi osigurati oko 15 milijardi dolara za financiranje transakcije, što će ravnomjerno rasporediti. S cijenom od 13,5 dolara po dionici Dell bi dioničarima ponudio premiju od oko 24 posto u odnosu na cijenu od 11 dolara, kojom se trgovalo prije nego što je kompanija najavila mogućnost da ponovno postane privatna. To je, međutim, ipak mnogo manje nego 18 dolara, kolika je bila vrijednost dionice prije godinu dana.

Michael Dell, koji je kompaniju osnovao u svojoj studentskoj sobi 1984., na taj se potez odlučio još potkraj prošle godine. Taj 47-godišnjak jedini je aktivni predsjednik Uprave iz kaste koja je pokrenula računalnu revoluciju. S dužnosti su se povukli Bill Gates, potom osnivač Gatewaya Ted Waitt, a Apple je ostao bez svojih suoosnivača Stevea Wozniaka i Stevea Jobsa.Ipak, Dellovi motivi za preuzimanje kompanije nisu posve jasni. Dio analitičara s Wall Streeta smatra kako Dell želi tim potezom osigurati svoje naslijeđe. Činjenica je, međutim, da privatno vlasništvo omogućuje kompaniji provedbu strateških promjena bez polaganja računa dioničarima.Kompanija sa sjedištem u Round Rocku u Teksasu svojedobno je bila najveći svjetski proizvođač osobnih računala s tržišnom vrijednošću većom od 100 milijardi dolara. No, nije se uspjela prilagoditi strelovitu rastu prodaje pametnih telefona i tableta, što je utjecalo na pad prodaje osobnih računala. Učinci opsežna plana rezanja troškova i reorganizacije ipak su se vidjeli u finacijskim rezultatima za treće tromjesečje (završno sa 31. listopada 2012.), koje je tvrtka zaključila padom prihoda od tri posto, na 15,16 milijardi dolara, i neto dobiti za pet posto, na 727 milijuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close