Velika rasprodaja: Crna Gora ubrzava privatizaciju

Autor: Milan Šćekić /VLM , 28. siječanj 2013. u 19:00
Podgorica prodajom spašava proračun

Vlada želi ponuditi u zakup Poštu Crne Gore, turistički kamp Neptun i odmaralište Valdanost kod Ulcinja, te otok Mamula i Otok cvijeća.

Nakon prošlogodišnjeg zastoja prodaje državnih kompanija u Crna Gora će ove godine ubrzati taj proces. Tako je Državni savjet za privatizaciju i kapitalne projekte već na početku ove godine raspisao nekoliko međunarodnih natječaja za prodaju nekih kompanija koje su u potpunom ili većinskom vlasništvu države, a  neke će se vrlo brzo naći u tom procesu.

Vichy konkurira Kostiću
Već su raspisani natječaji za prodaju 85,9 posto Novinskog poduzeća Pobjeda, 62 posto Kontejnerskog terminala luke Bar, Medicinskog instituta u Igalu i Duhanskog kombinata u Podgorici. Za te kompanije se već godinama bezuspješno traže kupci. Za imovinu najstarijeg crnogorskog dnevnog lista zainteresiran je vlasnik sarajevskog Dnevnog Avaza Fahrudin Radončić koji je izjavio da bi, ako je kupi, srušio sadašnju zgradu Pobjede i na njenom mjestu gradio stambenu. To je uz neke druge uvjete iz njegove ponude, Crnoj Gori bilo neprihvatljivo. Neuspješni su bili i dosadašnji pokušaji prodaje Zdravstvenog instita u Igalu, Duhanskog kombinata u Podgorici i Kontejnerskog terminal u Baru. Srbija, koja je nakon osamostaljenja Crne Gore prije šest godina izgubila izlaz na more, već duže najavljuje kupovinu Kontejnerskog terminala u Baru, ali traži da Crna Gora prethodno riješi problem viška zaposlenih u toj kompaniji.

Konačno je nađeno rješenje tog problema i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je krajem tjedna boravio u Crnoj Gori najavio je skoru kupnju kontejnerskog terminala.Iako je Zdravstveni institut u Igalu jedno od vodećih topličkih i rehabilitacijskih lječilišta u regiji, a u čijem se sastavu nalazi nekadašnja Titova vila Galeb, dosad su propala dva pokušaja njegove prodaje. Sada najveći interes za kupnju državnog paketa od 56,48% dionica pokazuju srbijanski biznismen Miodrag Kostić, ali mu se neočekivano kao konkurencija pojavila poznata francuska kompanija Vichy koja je, prema nekim tvrdnjama, spremna u institut u Igalu uložiti više od 100 milijuna eura. U državnom savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte pripremaju natječaje za prodaju ili davanje u zakup i nekih drugih crnogorskih kompanija. Uskoro će biti oglašena potpuna ili djelomična prodaja dijela Željeznice Crne Gore koji se bavi prijevozom tereta, zatim nacionalne aviokompanije Montenegro Airlinesa, hotesko-turističkih poduzeća Ulcinjska rivijera i Budvanska rivijera, tvornice elektroda u Plužinama i Instituta crne metalurgije u Nikšiću.

Žele i zračne luke
Najveći interes stranih kupaca vlada za Montenegro Airlines, ali teško je vjerovati da će ta prodaja biti realizirana jer crnogorska država nudi samo 30 posto dionica te kompanije, a kupci iz Izraela, Turske i nekih drugih država traže cijeli paket dionica te uz aviokompaniju i dvije crnogorske zračne luke – Podgoricu i Tivat. U zakup će ponuditi Poštu Crne Gore, turistički kamp Neptun kod Ulcinja, otok Mamula, bivše vojno odmaralište Valdanost kod Ulcinja i Otok cvijeća kod Tivta. Iako je bila najavljena i prodaja Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj i Željezničke infrastrukture Crne Gore u državnom savjetu za privatizaciju su odlučili da se prodaja te dvije kompanije odloži za iduću godinu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

O čemu je riječ ?
O Rasprodaji ?
O Privatzaciji ?
U Crnoj Gori ili Hrvatskoj ?
Svejedno .
I jedna i druga vladajuća klika prodaje narodnu imovinu s kojom podmičuje neradnike koji ih na izborima izabiru .
Kada bi vlade odustale od mičenja glasaća neradnika nebi ni bili izabrani na sljedečim izborima .

New Report

Close