Bosch želi proširiti suradnju s japanskim proizvođačima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2013. u 14:45
Foto: EPA/MAURITZ ANTIN

Njemačka kompanija Robert Bosch želi proširiti suradnju s japanskim proizvođačima automobila.

 Njemačka kompanija Robert Bosch želi proširiti suradnju s japanskim proizvođačima automobila i iskoristiti njihove planove da povećaju broj univerzalnih dijelova u svim modelima, izjavio je u petak izvršni direktor Boscha.

Japanski proizvođači Toyota Motor, Nissan Motor i Honda Motor slijede primjer njemačkog konkurenta Volkswagena koji je odlučio povećati udio dijelova primjenjivih u različitim modelima automobila. Bosch je VW-ov ključni dobavljač.

Univerzalni dijelovi omogućuju dobavljačima da proizvode više komada iz smanjene palete dijelova i da time srežu jediničnu cijenu. Proizvođači pak lakše sastavljaju automobile različitih veličina i oblika.

"Za tvrtku poput Boscha to je prednost jer će se povećati volumen, što će nam također pomoći da smanjimo troškove", kazao je Volkmar Denner novinarima u Tokiju.

"Dijelovi se moraju proizvoditi na različitim lokacijama diljem svijeta kako bi se udovoljilo lokalnim standardima. Mi smo na svim svjetskim tržištima gdje se proizvode vozila prisutni kroz odjele za istraživanja i razvoj i proizvodnju", naglasio je.

Bosch opskrbljuje japanske proizvođače dijelovima kao što su sustavi za sprečavanje blokade kočnica i elektronske kontrole stabilnosti. Prošle je godine njegovo poslovanje s japanskim kompanijama poraslo osam posto, kazao je Denner.

Bosch se natječe s japanskom kompanijom Denso za titulu vodećeg dobavljača automobilskih dijelova u svijetu.

Komentirajte prvi

New Report

Close