Bema 2017. otvara 500 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2016. u 21:59
Godišnje se proizvede 2,5 milijuna pari cipela, Foto: PD

Tvornica obuće iz Republike Srpske ugovorila je proizvodnju za novog kupca iz Italije.

Tvornica obuće Bema iz Banja Luke planira sljedeće godine zaposliti još 500 radnika i uvesti drugu smjenu, čime će značajno povećati proizvodnju. Tvornica trenutno zapošljava 1250 radnika, među kojima je samo 12 u administraciji, a prosječna plaća je oko 550 KM (oko 2200 kuna). Marinko Umičević, tehnički direktor Beme, kaže da je ponosan jer tvrtka nije otpustila nijednog radnika, iako je izgubila dva velika kupca.

“To smo nadomjestili novim kupcem iz Italije, zbog čega planiramo sljedeće godine zaposliti 200 novih radnika u Mrkonjić Gradu i 300 u Banja Luci”, rekao je Umičević. Problem je, međutim, pronalazak kvalificirane radne snage. “Tržište ne zadovoljava Bemine potrebe. Često smo od direktora srednjih škola tražili uvođenje zanimanja obućar, obećali su, ali do toga nije došlo“, tvrdi Umičević. Bema bi, ipak, trebala dostići prošlogodišnju realizaciju vrijednu 14 milijuna KM. Iz pogona dnevno izlazi 10.000 pari obuće, a na godišnjoj razini proizvodnja doseže 2,5 milijuna pari.

“Naše cipele stižu u Austriju, Njemačku, Veliku Britaniju i Italiju”, rekao je Umičević i dodao da 98 posto posla obavljaju u lohn poslovima za svjetski poznate marke. Međutim, Bema je ove godine pokrenula vlastiti brend cipela za domaće tržište. “Naše trgovine u krugu tvornice u Banja Luci i u Mrkonjić Gradu rade vrlo dobro i prezadovoljni smo kako je naš brend odjeknuo u javnosti. Ljudi su prepoznali kvalitet i povoljne cijene, a radimo i cipele po narudžbi, od broja 34 do 52”, objasnio je Umičević, dodajući da su u nove strojeve uložili oko 650.000 eura.

Plaće radnicima isplaćuju se redovno, imaju topli obrok i plaćen prijevoz. Ove godine najugroženijim osobama u RS podijelili su više do 5000 pari cipela, a njihovi modeli stigli su i do supruge novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close