Amazon sklopio najveći posao u povijesti

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2014. u 22:01
Šef Amazona Jeff Bezos želi oblikovati kompaniju u internetsko odredište/REUTERS

Transakcija je vrijedna 970 milijuna dolara i neobičan je korak za Amazon koji je težio manjim akvizicijama.

Internetska tvrtka Amazon.com kupila je tvrtku za igre Twitch Interactive za otprilike 970 milijuna dolara u gotovini, a taj potez pokazuje odlučnost izvršnog direktora Jeffa Bezosa da Amazon transformira u internetsko odredište koje će nuditi i druge usluge, osim trgovine.

Taj potez najveći je posao Amazona u njegovoj 20-godišnjoj povijesti, a trebao bi toj američkoj internetskoj kompaniji pomoći da može konkurirati Appleu i Google u svijetu internetskih igara, koje čine više od 75 posto prodaje svih mobilnih aplikacija. Ta akvizicija uključuje neke sporazume koji povećavaju vrijednost ugovora na više od milijardu dolara, kazao je za Reuters izvor blizak poslu. "Twitch će dodatno pogurnuti Amazon u 'gaming' zajednicu, te mu također pomoći s videom i oglašavanjem", ocjenjuje analitičar Ben Schachter iz tvrtke Macquarie Research.

Format Twitcha, koji omogućuje gledateljima da šalju poruke igračima i jedini drugima tijekom igranja uživo, privukao je interes kao jedan od najbrže rastućih segmenata digitalnog video prijenosa, što onda privlači sve više i više oglašivača. Sporazum, čija se realizacija očekuje u drugoj polovini godine, neobičan je korak za Amazon, koji obično teži malim akvizicijama. Njegov konkurent Google također je bio u pregovorima za kupnju Twitcha prije tri godine.

Što donosi Twitch?

Dolazi 55 milijuna novih korisnika

Nova akvizicija donijet će Amazonu više od 55 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Twitch je relativno skupo plaćen jer će omogućiti Amazonu da prodaje svoje reklamne sadržaje i usmjerava korisnike prema internetskim trgovinama video igara i ostale opreme. Kupnja Twitcha u skladu je s vizijom glavnog izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezosa koji je video igre stavio u fokus svoje strategije za obogaćivanje zabavnih sadržaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close