Uspješno održan četvrti po redu Dan karijera na FOI-ju

Autor: Poslovni.hr , 02. lipanj 2015. u 12:45
Thinkstock

Priliku da pokažu svoje znanje te dosadašnje projekte imali su i studenti, koji su pred punom dvoranom kolega i predstavnika poslodavaca prezentirali svoja rješenja nastala u okviru projektnih kolegija ili vannastavnih aktivnosti.

U četvrtak, 28. svibnja 2015. godine uspješno je održan Dan karijera na FOI-ju, jedna od najvažnijih i najzapaženijih aktivnosti koje Centar za podršku studentima i razvoj karijera (CPSRK) provodi već četvrtu godinu zaredom,a kojemu je i ove godine prisustvovalo mnoštvo studenata te poslodavaca i alumnija FOI-ja.

Kroz bogat cjelodnevni program koji se održavao u prostorijama FOI-ja, poslodavci su svojim prezentacijama imali prilike privući studente i zainteresirati ih svojim uspješnim poslovnim pričama. Priliku da pokažu svoje znanje te dosadašnje projekte imali su i studenti, koji su pred punom dvoranom  kolega i predstavnika poslodavaca prezentirali svoja rješenja nastala u okviru projektnih kolegija ili vannastavnih aktivnosti.

Program Dana karijera započeo je panel diskusijom na temu „Innovation & Growth“, uz uvodne riječi prodekanice izv.prof.dr.sc. Nine Begičević Ređep te dekana prof.dr.sc. Vjerana Strahonje. Panelisti koji su sudjelovali u ovom dijelu programa pripremili su kratke uvodne prezentacije te kasnije spremno odgovarali na pitanja studenata, bili su redom predstavnici uspješnih i renomiranih tvrtki: Davor Debrecin (CEO) iz tvrtke svinaweb, Monika Mikac (COO) iz tvrtke Rimac Automobili, Blerim Sela (CEO) iz tvrtke Perpetuum Mobile, Tanja Pušelj Ostroški (članica Uprave) iz tvrtke IN2 te Marko Linke (CTO) iz tvrtke Repsly.Dinamičnosti i kvaliteti diskusije doprinio je i moderator Tomislav Car, suosnivač i direktor tvrtke Infinum, koji je kroz niz pitanja, kao i komentara iz svog bogatog iskustva, usmjeravao diskusiju.

Osim uobičajenih pitanja vezanih uz poslovni put tvrtke te zapošljavanje studenata, bilo je i zanimljivih pitanja. Primjerice, publiku je zanimalo koliko  često  se u tvrtki Rimac Automobili dogodi  da razbiju neki auto. Predstavnica Monika Mikac kroz smijeh je odgovorila:„Ne tako često, ali imali smo jednu situaciju kada je gazda doslovno uparkirao u firmu.“

Svi panelisti ispričali su kako je veoma bitno istaknuti se prilikom prijave ili na samom razgovoru za posao. Bilo to da se zakasni na razgovor, izradi što šareniji životopis ili istakne sportski duh u životopisu. Zanimljivo je primjerice da tvrtka IN2 ima žensku nogometnu ekipu pa su se veoma obradovali kada im se na natječaj prijavila ženska osoba koja strastveno voli igrati nogomet. Panelisti su se složili da je za studente bitno da se s nečim izdvoje iz većine, da su spremni pokazati svoje znanje i vještine te učiniti sve kako bi baš oni dobili određeni posao.

Članica uprave tvrtke IN2, Tanja Pušelj Ostroški istaknula je pozitivnu i odličnu suradnju s FOI-jem, što potvrđuje velik broj studenata koji tamo odlaze na praksu svake godine.„U tvrtki poput naše, malo je poslova koji se rade individualno – temelj je timski rad.“, rekla je Tanja istaknuvši kako svoj uspjeh temelje na biranju mladih ljudi, poticanju inovacija te ulaganjem u najnovije tehnologije.

Nakon predstavljanja poduzeća i brojnih postavljenih pitanja, na red za predstavljanje došli su studenti sa svojim uspješnim projektima i pričama nastalim u sklopu ili izvan fakulteta.

Led je probio Krunoslav Domić prezentirajući aplikaciju koju je razvio sa svojim timom – Kap Života. Aplikacija je nastala u suradnji s tvrtkom Asseco SEE, a povezuje donore s institucijama za prikupljanje krvi. Osvojila je mnoge nagrade i zaintrigirala mnoge, a momci Krunoslav Domić, Alen Huskanović, Tomislav Jelčić, Igor Rinkovec i Armin Vrević i dalje rade na poboljšanju i plasiranju aplikacije na tržište. Nastavio je Ivan Oršolić, student prve godine preddiplomskog studija, koji je razvio pametnu rukavicu, Smart Glove. Inovativnosti ovom mladom brucošu nikako ne nedostaje. Matej Vuković je sa svojim kolegama i kolegicom Martinom Šestak, Viktorom Lazarom te Goranom Vodominom, u sklopu kolegija Analiza i razvoj programa te u suradnji s tvrtkom Evolaris, razvio mobilnu aplikaciju SeierFriendApp koja koristi Bluetooth Energy Low tehnologiju.

Jednu vrlo zanimljivu i inovativnu priču ispričala je studentica stručnog studija PITUP, Mateja Kuhar. Osmislila je organsku olovku „Fabula“ koja je napravljena od organskih otpadnih sirovina reciklirane kave, čaja i otpadnih latica koje se skupljaju od lokalnih obrta. Osvojivši mnoštvo nagrada za inovativnu ideju, među kojima je i Moj Zaba Start natječaj u kojem je projekt nagrađen sa 100.000 kuna, Mateja ima vizije za daljnje širenje brenda „Zelenkapica i Vuč“. Svoju priču ispričao je i Matija Matija, student prve godine preddiplomskog studija koji je predstavio aplikaciju Tourgent, na kojoj radi zajedno s kolegom Milanom Kovačićem. Aplikacija je orijentirana na autobusne prijevoznike i turističke agencije koje međusobno surađuju, a plasirala se u finale brojnih natjecanja (SmartUp, SSA, Core HUB) te osvojila drugo mjesto na natjecanju App Start Contest.

Iva Grašić, Tea Jurašić, Nino Cerovec i Nikola Majcen, studenti su koji stoje iza ideje poznate pod nazivom eVrtić. Ideja je nastala u sklopu kolegija Upravljanje informatičkim uslugama, a namijenjena je odgajateljima u vrtiću te roditeljima djece koja pohađaju vrtić. Projekt je sudjelovao na ovogodišnjem Geek Business Camp-u u Osijeku te se plasirao u finale SmartUp natjecanja.Svoje studentske projekte izrađene u sklopu kolegija na fakultetu prikazali su Josip Kolarić, Božidar Labaš i Elvis Popović.Josip Kolarićjekroz kolegij Modeliranje poslovnih procesa započeo svoj projekt razvoja aplikacije vezane uz poboljšanje procesa prodaje, koju je kasnije nastavio i poboljšao kroz završni rad.Predstavljanje kolegija Web dizajn i programiranje te projekta koji je nastao u sklopu kolegija, imao je Božidar Labaš. Prikazao je svoj projekt eDostava koji služi za praćenje dostavnih paketa kurirske službe.Temu matematike, točnije gradiva iz Odabranih poglavlja matematikepokrio je Elvis Popović sa svojom temom Kvaternioni i rotacije u prostoru te prikazao primjere i izradu samog projekta.

Vrijedne komentare na dosadašnji rad studenata te sugestije za daljnji rad pružio je stručni žiri u kojem su bili predstavnici tvrtke Inchoo iz Osijeka, Nandino Lončar, Mladen Ristić i Dražen Karačić-Šoljić, te predstavnik medijske kuće Styria, Marko Možina.

Nakon kratke pauze, program se nastavio uvijek zanimljivim i živopisnimprezentacijama i diskusijom s uspješnim FOI alumnijima kroz dva paralelna Career Tracka – IT i Business.

U sklopu IT Career Tracka svoj karijerni put nakon FOI-ja te izazove prvog zaposlenja i trenutnog radnog mjesta predstavili suTeodor Hirš (Mobile development) iz tvrtke Asseco, Matija Turk (Computer Networks) iz tvrtke Novi-Net Telekom, Ivan Džolan (Software development) iz tvrtke IN2, Zoran Završki (Frontend development) iz tvrtke Degordian i Dalibor Margotić (Business Intelligence) iz tvrtke KING ICT. Moderator zanimljive diskusije u koju su se kroz 2,5 sata uključili svi prisutni studenti, poslodavci i nastavnici je bio Bernard Toplak,CEO tvrtke Orion informatikai sam FOI alumni.

U isto vrijeme još jedan bivši panelist dosadašnjih dana karijera i uspješan FOI alumni, Tomislav Uroićiz tvrtke Knauf Insulation, moderirao jeBusiness Career Track,. U ovom panelu, prepunom anegdota iz studentskih dana i savjeta o pripremi za buduće radno mjesto, predstavili su seMaja Lalić (Business Analysis) iz tvrtke APIS IT, Ivana Blažoti (Digital Marketing) iz tvrtke mStart, Boris Ostojić (Quality Assurance) iz tvrtke Infobip,Goran Kovačević (Sales Management) iz tvrtke Infinum i Daniela Kidjement (Risk Assurance) iz tvrtke PricewaterhouseCoopers, studentica diplomskog studija Ekonomika poduzetništva.

Panelisti su svojim uspješnim pričama, savjetima i iskustvom dočarali studentima na što moraju obratiti pažnju prilikom studiranja te prilikom traženja prakse ili zaposlenja. Smatraju da im je FOI bio odskočna daska i pružio veoma dobre temelje da uspiju u svojim karijerama. Posebice ističu prednost FOI-ja koji studentima pruža kombinaciju znanja vezanih uz poslovni i IT spektar poslovanja, no uz samu kvalitetu studija za uspješnu karijeru najviše ističu činjenicu da osoba mora raditi ono što voli te poručuju:„Spojite ugodno s korisnim, iskoristite stečeno znanje na fakultetu i radite ono što volite, što vas ispunjava.“

Cjelokupni program završio je prezentacijom tehnoloških rješenja naših studenata te predstavnika nekih od poznatih IT poduzeća, te neformalno druženje u Info klubu FOI-ja. Studenti su tako imali prilike dobiti uvid u funkcioniranje bespilotnih letjelica (dronova), sustava za distribuciju multimedijskog sadržaja na razne uređaje AVIION tvrtke CS Computer Systems, napredan senzor magnetnog polja za parkirališta MagSense tvrtke Mobilisis, pametne naočale Recon Jet i Google Glass koje je predstavio Evolaris te još nekoliko zanimljivih projekata predstavnika FOI-ja (UAVTraffic, Smart Glove, FOI plant i SmartHouse.)

I za kraj priče, izdvojili smo par zanimljivih citata naših alumnija:

„FOI za mene predstavlja savršen omjer IT-a i poslovne zone. Pomogao mi je da uspijem i da radim ono što volim.“ – Ivana Blažoti, mStart
„Znanje stečeno na fakultetu predstavljaju točkice koje se sada slažu u veliko iskustvo.“ – Maja Lalić, APIS IT
„Rekao bih da je FOI zaokružena priča IT-a i Businessa, koja se može iskoristiti kroz cijeli život.“ – Ivan Džolan, IN2
„Gledajtei učite – na FOI-ju imate odličan program, samo ga morate znati dobro iskoristiti.“ – Matija Turk, Novi-Net Telekom
„U informatici sigurno postoji dio u kojem se možete pronaći. Postoji mnogo prilika, samo se studenti trebaju interesirati i upoznati s firmama.“ – Zoran Završki, Degordian
„Činjenica je da masa ljudi upisuje fakultet samo da završi, ali ako želite postati dobri u nečemu, mora vas nešto i zanimati.“ – Teodor Hirš, Asseco
„Budite najbolji u onome što vas zanima i iskoristite praksu koju fakultet nudi, to je najbolja stvar.“ – Dalibor Margotić, KING ICT

Komentirajte prvi

New Report

Close