Prvi pametni novčanik kreće u proizvodnju

Autor: Bernard Ivezić , 11. srpanj 2017. u 14:36
Ladislav Jurić, direktor i pokretač Baggizma, Foto: PD

Pomoću Bluetooth tehnologije Wiseward spaja se na mobitel te vlasnika zvučnim alarmom upozorava da je ili zaboravio novčanik ili mu ga netko pokušava ukrasti.

Baggizmov Wiseward, prvi pametni novčanik na svijetu, prikupio je na Kickstarteru traženih 35 tisuća dolara i kreće u proizvodnju. Hrvatski proizvođač nosive tehnologije objavio je da je primio 400 narudžbi za Wiseward. Najviše ih je iz Hrvatske, njih 111. Po broju narudžbi slijedi SAD s njih 76. Iz Njemačke je došlo 18 narudžbi, Singapura 16, Velike Britanije 15, a Kanade deset. Po gradovima najveći interes za Wiseward bio je u Zagrebu, Singapuru, Rijeci, Londonu i Mostaru.

Izvana, ovo je klasičan prijeklopni, minimalistički novčanik koji dolazi u šest boja i može zaprimiti 15 kartica. No, Baggizmo se pobrinuo da u Wiseward ugradi niz tehnoloških novotarija. Novčanik ima bežično punjenje kako bi se u mraku moglo pomoću LED lampi u raznim bojama izvaditi točno ona karticu ili pak novčanicakoju vlasnik traži. Sadrži i UV lampu za provjeru je li novčanica krivotvorena.

Pomoću Bluetooth tehnologije Wiseward se spaja na mobitel te vlasnika zvučnim alarmom upozorava je li zaboravio novčanik ili mu ga netko pokušava ukrasti. Usto, ima žiroskop, brzinomjer i magnetski senzor pomoću kojih vlasnik može utvrditi što se s njegovim novčanikom radilo dok nije bio u blizini. Deset kartica zaštićeno je od neželjenog očitanja RFID tagova na kartici, a sadrži i NFC čip koji se preko mobilne aplikacije može programirati za ulazak u tvrtku.

Ladislav Jurić, direktor i pokretač Baggizma, kaže da je zadovoljan inicijalnom reakcijom tržišta na njihov novi proizvod. “Ovo nas je ohrabrilo za nastavak projekta, a k tome pokazali smo da je u Hrvatskoj moguće razviti napredni tehnološki proizvod”, zaključuje Jurić.     

Komentirajte prvi

New Report

Close