Narukvica podsjeća vlasnika da popije lijek

Autor: Darko Bičak , 21. travanj 2014. u 22:01
Tim mladih Slovenaca okuplja četiri ekonomista i poduzetnika, dizajnera, inženjera elektrotehnike te programera

Prijamnik na kutiji tableta daje signal narukvici Monitio koja se počinje tresti kada dođe vrijeme da pacijent popije svoj lijek.

Grupa slovenskih studenata predstavila je svoj izum – narukvicu Monitio koja alarmira svojeg vlasnika da uzme potrebnu terapiju tabletama.

Narukvica je namijenjena starijim osobama kojima bi trebala pojednostaviti i olakšati svakodnevni život. Idejni začetnik ovog projekta je Luka Miletič iz Maribora koji je pokušao riješti problem koji je zamijetio kod svojih bake i djeda, a koji su često znali zaboraviti uzeti lijek. Projekt se učinio zanimljiv i njegovoj ekipi od sedam ljudi tima Monitio koji su razradili sve detalje narukvice. Stvar bi trebala funkcinirati na način da se na kutiju od tableta postavi prijamnik koji bi prema unaprijed zadanom logaritmu (klasičnim postavljanjem vremenskog perioda ili u budućnosti očitavanjem koda s lijeka) trebao davati signal narukvici koja bi se počela tresti kada je vrijeme za popiti lijek.

Vibracija bi se zaustavila tek kada bi korisnik u ruku uzeo kutiju s tabletama, jer se pretpostavlja da tada više neće zaboraviti popiti lijek. Za sada je Monitio projekt još u idejnoj fazi te njegovi autori čekaju investitora koji bi im omogućio da ubrazaju rad na prototipu i krenu na tržište. Tim mladih Slovenaca okuplja četiri ekonomista i poduzetnika, dizajnera, inženjera elektrotehnike te programera. "Trenutno nam je najveća prepreka pronalaženje sredstva za izradu više kopija prototipa s kojima bi mogli napraviti testiranje na korisnicima. Na taj način bi dobili povratnu informaciju što radi, a što još moramo usavršiti", pojasnio je Luka Miletič za slovenski dnevnik Delo.

Plan je da se nakon završetka razvoja proizvoda krene na traženje financiranja putem crowdfunding platoforme (internetska platforma preko koje veliki broj malih investitora ulaže male iznose u neki startup projekt). Miletič očekuje da će svoju ideju ponuditi na najvećoj takvoj platformi, Kickstarteru, a što bi im trebalo pomoći i da lakše dođu na zahtjevno američko tržište. Sama narukvica bi se trebala izrađivati od silikona u sedam različitih boja – crna, plava, zelena, žuta i bijela. Njezina cijena u konačnici ne bi trebala biti veća od 40 eura za krajnijeg korisnika. Sa svojom idejom Monitio tim je već osvojio niz nagrada na sajmovima i starup konferencijama u Sloveniji, a što im je povećalo šanse da ih prepozna ozbiljni investitor.

Komentirajte prvi

New Report

Close