Najuspješniji IoT startup u nultoj godini zaradio prvi milijun kuna

Autor: Bernard Ivezić , 11. studeni 2016. u 08:03
Startup Sentinel nadzire flote čartera

Brzorastući startup u području interneta već ima više od 2000 korisnika i širi se na Australiju i Novi Zeland.

Istarski startup Sentinel u rujnu prošle godine bio je na razini prototipa, a danas je brzorastuća tvrtka s više od dvije tisuće poslovnih korisnika. Lani, u prvoj godini poslovanja, dosegao je od nule gotovo milijun kuna prihoda i postao globalni broj jedan u monitoringu flota čartera. 

Broj 1. u regiji
Sentinel, koji se prethodno držao ispod radara, široj javnosti postao je poznat kad je prije nekoliko dana primio priznanje kao najbolji hrvatski startup u području interneta (IoT) prema izboru Central European Startup Awarda te time ušao u konkurenciju za broj jedan u cijeloj regiji. Marko Pihlar, suosnivač i operativni direktor Sentinela kaže da im se sve odvija vrlo brzo i da su se do sada fokusirali samo na razvoj proizvoda, poslovnog modela i prodajne mreže. "U Hrvatskoj su samo u nautičkom segmentu u 2015. godini osiguravajuće kuće isplatile odštete u vrijednosti od 23 milijuna eura i tu je prostor u kojem mi možemo pomoći i vlasnicima brodova i osiguravateljima", kaže Pihlar.

Tvrtka Sentinel razvila je tri hardverska proizvoda boat monitor, fleet monitor i Sentinel wifi, koji obične brodove pretvaraju u pametne brodove. U kombinaciji s pozadinskom cloud platformom i skladištem podataka Sentinel omogućuje vlasnicima brodova da na mapi na ekranu svog mobitela, bilo iPhonea bilo nekog Android uređaja, vide ne samo gdje im se nalazi jedno ili sva njihova plovila, već da imaju i točne podatke o stanju, opskrbljenosti i svim ključnim pokazateljima svojih brodova. No, čak ni to nije temeljno poslovanje Sentinela. Pihlar istiće da većinu prihoda ostvaruju od usluga pristupa tim podacima i poslovno vrijednih informacija koje se iz njih mogu iščitati.

Tako su razvili mogućnost ugovaranja povoljnije police osiguranja za brod ukoliko u slučaju odštetnog zahtjeva osiguravatelj može dobiti uvid u ono što je o nesreći zabilježio Sentinelov sustav. "I vlasniku broda i osiguravatelju top ide u prilog, jer ako tvrtka ili pojedinac prijavi štetu na svom brodu onda se u pravilu dopisivanja o isplati štete oduže u beskonačnost, a naš sustav razotkriva krive zahtjeve s jedne strane te smanjuje premije osiguranja koje vlasnici moraju plaćati s druge strane", pojašnjava Pihlar. Uz Pihlara, koji je u Ljubljani završio računarstvo i ekonomiju, Sentinel su zajednički osnovali Gregor Pipan s jakim zaleđem u računarstvu i investicijama, zatim Herman Matić, stručnjak za elektrotehniku i voditelj razvoja hardvera te Pedro Damian Kostelec, jedan od pet najboljih studenata u području umjetne inteligencije londonskog Imperial Collegea.

Međutim, osim zajedničkog interesa u Sentinelu, sva četvorica osnivača ujedno su zaposlenici poznate slovenske tehnološke R&D tvrtke Xlaba. Gregor Pipan, koji je u sudskom registru naveden kao jedini vlasnik Sentinela, ujedno je osnivač i direktor Xlaba. Sa Sentinelom su, tumači Marko Pihlar, nakon što su u lani u rujnu imali prototip, prvo otišli u Barcelonu u jedan od poznatijih europskih startup akceleratora IMPACT accelerator.

Sjever je već osvojen
"Bilo nam je jasno da nam treba ne samo tehnička već i poslovna inovacija i tu nam je IMPACT accelerator pomogao, a zahvaljujući tome što smo bili jedan od najboljih startupa u generaciji dobili smo i donaciju od 100 tisuća eura", kaže Pihlar. Nakon uspješnog testiranja tržišta u Hrvatskoj, koje je potom uslijedilo, Sentinel se sada priprema za iduću fazu razvoja: međunarodno širenje. Pihlar pojašnjava da je za ovu godinu sezona na sjevernoj hemisferi gotova. "Zato sad razgovaramo s jednim partnerom da se odmah proširimo na tržišta južne hemisfere, posebno Australiju i Novi Zeland, a ovu godinu očekujemo da ćemo zaključiti s dvostruko boljim rezultatom nego lani", zaključuje Pihlar. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači imaju gps lokator za brodove. Takav lokator jednog stranog startupa je manji od novčića 5 Kn, jefdtin i možeš ga pričvrstiti na sve, od psa do bicikla ili jahte. Gdje je tu onda njihova inovativnost, da istu stvar prodaju glomazniju i skuplju

New Report

Close