Ima 13 godina i 50 košnica, želi i novi poslovni prostor

Autor: Agencija VLM , 15. srpanj 2013. u 11:30
Thinkstock

U četvrtom razredu preuzeo je brigu o jednoj staroj pletenoj košnici. Do kraja osmog razreda u pčelinjacima ih je bilo već pedesetak.

Iako je nedavno završio osmi razred osnovne škole Ivan Kolić već je sada priznati pčelar. Vodi brigu o čak 50 košnica, radi i na proizvodnji drugih proizvoda vezanih uz pčelarstvo, a sam je došao i do niza drugih poduzetničkih planova. Ivan živi u Velikoj Paki, neposredno uz granicu sa susjednom Slovenijom na području općine Žakanje.

Mnoga slovenska iskustva s pčelama već je primjenio i u svojim pčelinjacima. No, ipak sve je počelo od njegovog djeda Nikole.

 Pčele ne poznaju granicu

 –Prije četiri godine djed mi je otišao u bolnicu na operaciju kuka. Tada su nam pčele spale samo na jednu košnicu, i to onu staru pletaru. Išao sam tada u četvrti razred, ali sam čvrsto odlučio bolje se pobrinuti o svemu. Imao sam sreću što mi se djed u bolnici upoznao s Ivanom Levačićem, nekad našim poznatim biciklistom, koji se također bavi pčelarstvom.

On mi je, kada je saznao da me to zanima, poklonio prve prave košnice. Puno mi je pomogao i savjetima. Tako sam, malo po malo, uz pomoć djeda danas stigao do pedesetak košnica. Osim meda, proizvodim i vosak, propolis i pelud. Od meda tu je bagremov, kestenov, cvjetni i u nekim drugim krajevima neuobičajni heljdin med – ispričao je u dahu dječak Ivan Kolić.

 Upravo oko heljdinog meda ima zanimljivu priču.

 –Slovenci puno siju heljdu i ta je žitarica s druge strane granice iznimno popularna. Kako smo mi neposredno uz granicu, a pčele istovremeno ne znaju da ona postoji, heljdin med u šali nazivam uvozom iz Slovenije. Kako sam vidio da je to vrlo dobar i zanimljiv proizvod, ove smo godine i mi zasijali hektar heljde na našem imanju – zadovoljno je objasnio Ivan.

 Osim što u pčelarstvu nalazi puno veselja, Ivan je na medu i drugim proizvodima počeo i zarađivati. Posebno je na to ponosan njegov djed Nikola.

 –Znate koliko sam sretan kada vidim s koliko to veselja radi. Prije svega, to ga toliko obzima da nema vremana za gluposti i poroke koji danas prijete mnogim mladim ljudima. Istovremeno sam sretan i kada roditeljima kaže kako nema protrebe da mu kupuju knjige ili neke druge stvari za školu, jer ima svoj novac. Zbog svega toga kupio sam mu novu modernu vrcalicu, kao poklon za 12. rođendan – ispričao je Nikola Kolić.

 No, tu investicijama na njihovom OPG-u nije kraj. Od zarađenog novca Ivan je kupio i novi stol za otklapanje okvira, a djeda mu je za 13. rođendan izradio novi pčelinjak.

 Osigurati bolje uvjete

 –Planiram u prostoru gdje je nekada davno bila štala ukloniti stari drveni pod i tako započeti rekonstrukciju te prostorije. Želio bih urediti novi prostor gdje bi u puno boljim uvjetima mogli vrcati med – najavio je poduzetni Ivan.

 Ipak, briga o pčelama i želja da proširi ‘biznis’ nije jedino o čemu razmišlja ovaj upravo završeni osnovac. Već je upisao Šumarsku školu koja mu je najsrodnija poslu u prirodi kojim se sada bavi. Osim toga, svira violinu i već godinama pohađa Glazbenu školu u Karlovcu. Izrađuje prepoznatljive, tradicionalne suvenire od drveta i kamena, a među njima su božićne jaslice.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ovo se zove poduzetništvo u najboljem izdanju, svaka čast klincu.

Isto bi samo njegovo kupovao.

Mali, reci dedi da te prijavi na sve moguće poticaje za unapređenje tvoje
proizvodnje – a svoj brend- molim, te zaštiti već danas!- Ja ću sigurno- ako
vidim na policama , kupiti upravo taj proizvod, zbog tebe!

New Report

Close