Hrvatski startupi najbolji na Balkanu

Autor: Bernard Ivezić , 07. prosinac 2015. u 08:33
Šest od deset najboljih regionalnih startu-pa dolaze iz Hrvatske /Thinkstock

Šest od deset najboljih regionalnih startu-pa dolaze iz Hrvatske.

Iako u Hrvatskoj riječ Balkan ima mnogo negativnih konotacija, konferencija Pioneers of the Balkans, čije se finale u četvrtak i petak održalo u Zagrebu, izdvojilo je hrvatske startupe kao uvjerljive šampione regije. Šest od deset najboljih regionalnih startupa dolaze iz Hrvatske objavili su organizatori Svjetska banka, Europska komisija te tri VC fonda Speedinvest, J&T Ventures i Startlabs.

Najveći uspjeh postigao je Supracontrol, zagrebački IoT spin-off jednog od pet najvećih hrvatskih sistemskih integratora Storm grupe. Ova mlada tvrtka, koja je razvila niz pametnih uređaja za Industriju 4.0 pobjedila je u kategoriji "Poslovanje i produktivnost". Austrijsko-američki VC fond SpeedInvest ponudio je osnivačima tvrtke pregovore o investiciji od sto tisuća eura. Usto, najveći poslovni dnevni list na svijetu Nikkei, onaj isti prema kojem je tokijski burzovni indeks dobio ime te vlasnik Financial Timesa i najveći poslovni dnevni list na svijetu, uručio je Supracontrolu poziv na azijsko izdanje konferencije Pioneers of Asia.

Yoshihiro Hirata, izvršni direktor Nikkeija, koji je osim Supracontrol poziv na azijsku konferenciju uručio i Hrvoju Prpiću i njegovom startupu Trilleniumu, kaže da se uvjerio da je startup scena na Balkanu vrlo aktivna.

"Brojni japanski investitori i velike tvrtke aktivno prate europsku startup scenu, a pozivnice koje smo uručili hrvatskim timovima za konferenciju Pioneers of Asia predstavljaju značajnu ulaznicu za predstavljanje velikom i potencijalnom istočnjačkom tržištu", ističe Hirata.

Od 589 startupa, koji su se prijavili iz regije, u finale, odnosno među njih 54, koja su se predstavila u Zagrebu, ušla su 22 startupa iz Hrvatske. Interes investitora na konferenciji pobudio je i IndieKnow, nova B2B platforma za turizam kojoj je investiciju ponudio češki fond J&T Ventures. U kategoriji Biotehnologija i energija pobjedio je zagrebački startup Dental BioSciences, koji je razvio nove materijale za zubne plombe ali i kao druga koštana punila koja omogućuju potrebnu regeneraciju kostiju. U kategoriji Mobilnost i transport pobjedio je hrvatsi startup SailRouter, aplikacija koja vlasnicima brodova omogućuje optimizaciju potrošnje goriva, dok je u kategoriji Lifestyle i zabava pobjedio startup Boya crayons, inovativni crtači alat koji pruža slobodniji i sigurniji pokret u likovnom izražavanju.

Ana Paula Cusolito iz Svjetske banke istaknula je da je ovo iznimno važan projekt za banku, jer je inovacija jedan od najvažnijih izvora konkurentnosti.

"Želimo pomoći inovativnim startupima i malim i srednjim poduzećima da dobiju pristup financiranju kroz dionice kao i poduzetnicima i zemljama regije da izgrade inovativnu poduzetničku zajednicu", zaključuje Cusolito.

Komentirajte prvi

New Report

Close