Hrvatski startupi imaju rješenja za Vladine dnevnice, od kojih su neka i besplatna

Autor: Bernard Ivezić , 08. ožujak 2017. u 08:11
Vladajućima je rješenje cijelo vrijeme nadohvat ruke/FOTOLIA

Rješenja Calyxov Putni, Gooma, Relagovi Putni nalozi i Locco unazad tri godine skupila su gotovo 20 tisuća korisnika

Dok se političari propitkuju i nadmudruju oko toga tko je kriv za izmišljanje dnevnica bliskih suradnika premijera Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, čini se, da zaboravljaju da bi uz malo volje tu aferu mogli pretvoriti u velik poticaj razvoju hrvatskih startupa.

Prema istraživanju Poslovnog dnevnika,  barem četiri domaća proizvođača softvera unazad nekoliko godina na tržište su izbacila proizvode koji pojednostavljuju izradu putnih naloga. Uz njih, slična su rješenja u okviru ERP-ova razvile i brojne hrvatske IT tvrtke. Velimir Gašparović, direktor Calyxa, tvrtke koja je razvila softver Putni kaže da je to rješenje razvio kako bi skratio  i pojednostavnio vlastiti obračun putnih naloga.

"Proces sam skratio s pola sata na nekoliko minuta po nalogu i odlučio to besplatno ponuditi drugima pa Putni koristi 3500 obrtnika i malih tvrtki", kaže Gašparović te dodaje da bi bio sretan kada bi i država bila zainteresirana za njegovo rješenje. Vlatko Škarica, osnivač i direktor tvrtke Mobilne komunikacije, koja je razvila besplatnu iPhone aplikaciju Gooma, kaže da je godinu dana ona preuzeta 10.000 puta. Ističe da često putuje i da je želio pojednostavniti obradu naloga pa je napravio mobilnu aplikaciju koja pomoću GPS-a automatski bilježi rute i kilometre te ubrzava izradu obračuna. "Moje istraživanje je pokazalo da zaposlenik na ispunjavanje radnih naloga godišnje troši tri radna dana čime tvrtke gube do tisuću i pol kuna, a kako sličnih problema ima i u drugim zemljama, već planiram i izvoz", kaže Škarica.

Marko Kosović, direktor također besplatnog servisa Locco kaže da ima 956 korisnika do kojih je došao preko preporuka i tražilica. "Zarađujem na prilagodbi rješenja, jer srednji i veći korisnici žele imati prilagođena rješenja", kaže Kosović. Manuel Grgec, direktor Relagoa, najvećeg igrača u ovoj branši, čijih 2500 korisnika plaća tu uslugu, kaže njegov sustav koristi Google Maps, GPS, povlači tečajnu listu HNB-a, automatski radi konverzije valuta pa čak i pomaže u kreiranju izvještaja prema Poreznoj upravi (JOPPD).

"Obrada jednog putnog naloga, pogotovo kad se radi o putu gdje osoba putuje kroz više zemalja, zahtijevala je prije puno ručnog rada i kompliciranog načina obračunavanja", pojašnjava Grgec. Krešo Vrkić, direktor N-LAB Softwarea, hrvatske IT tvrtke koja je svoj ERP upravo proširila i ovom opcijom kaže da je optimističan, jer je već stekao 10 korisnika.  Svi u branši upozoravaju da bi država praktično pomogla i sebi i njima kada bi prestala inzistirati na isprintanim računima i prihvatila digitalne.

Komentari (3)
Pogledajte sve

E moj Twixer, ne smanjiti birokratski aparat, treba otvoriti Goli, pa neka smrdljive lopuže tucaju kamen 12 sati dnevno, dok ne vrate SVE što su pokralii to s kamatama, a onda jih mogu poslati za par godina u Staru Gradišku da se odmore!!

Sve je to OK, ali ako radiš “pješke” lakše kradeš – to je s ovim aferama i dokazano!!
Ervati bi crkli da ne kradu, pa makar samo žvaku…

Postoji samo jedan efikasan nacin da se smanji korupcija i kriminal u birokratskom aparatu: smanjiti birokratski aparat.

New Report

Close