Hercegovac napravio stroj za brzo nizanje duhana

Autor: Luka Vojvodić , 10. rujan 2014. u 18:15
Ante Alpeza, učenik strojarske škole, za mjesec dana izradio je stroj kojeg je već patentirao u Grudama

Starim načinom trebalo je 15 do 20 minuta da se naniže jedan konac duhana, a pomoću ovoga stroja sada je to moguće za sedam minuta.

Mladi hercegovački inovator konstruirao je stroj za nizanje duhana koji će uzgajivačima prilično olakšati jedan dio posla.

Posljednjih godina uzgoj i prodaja sušenog ili rezanog duhana u Hercegovini je postala sve učestalija djelatnost. Zato se brzo pročulo da je mladi inovator iz Ledinca u općini Grude konstruirao stroj koji će uzgajivačima olakšati posao. Ante Alpeza učenik je četvrtog razreda Srednje strojarske škole u Širokom Brijegu koji je iskoristio svoje znanje i inovativno razmišljanje kako bi dobru ideju pretvorio u stroj koji radi na novom principu. Mladi inovator došao je na ideju kada je vidio svoje susjede kako svakodnevno nižu duhan i sama pomisao na to koliko je taj posao mukotrpan dala mu je ideju iz koje je nastao novi stroj.

Naime, budući da ručno nizanje duhana oduzima mnogo vremena, jer se svaki korijen lista duhana mora probiti velikom iglom kako bi se listove nanizalo u vijenac na konac dužine oko dva metra, Antin stroj olakšava i skraćuje vrijeme dijela procesa proizvodnje duhana."Prijašnjim načinom trebalo je između 15 do 20 minuta da se naniže jedan konac duhana, a pomoću ovoga stroja sada to ide za oko sedam minuta, a može i brže, posebno ukoliko imate barem jednog pomagača", rekao je za portal Klix.ba Ante koji je svoj proizvod već i patentirao u Grudama.

Stroj radi tako da se korijen lista duhana više ne probija velikom iglom, već se listovi duhana stavljaju između dva konca koji se ručnim okretanjem jedne poluge preklapaju jedan preko drugog i tako listovi ostaju čvrsto prikliješteni i svezani, spremni za prirodno sušenje na suncu ili u komori za sušenje.Za izradu ovoga stroja potreban je samo jedan dan, konstrukcija je teška 35 kilograma, a lako je prenosiv i sklopiv radi lakšeg transporta, za razliku od prvog prototipa kojima Ante nije bio zadovoljan. Cijena se kreće oko 1950 kuna."Proces izrade ovog stroja od nacrta do realizacije trajao je mjesec dana. Prvim prototipom ovog stroja nisam bio zadovoljan, jer je bio dosta težak, glomazan i nezgodan za transport, ali kasnije sam to i još neke nedostatke popravio, i tako je došlo do ovoga današnjeg stroja za nizanje duhana", objasnio je Ante.

Komentirajte prvi

New Report

Close