Edukacijska pomagala za slijepe i slabovidne

Autor: Marta Duić , 08. siječanj 2017. u 22:01
Planovi riječkih studenata uključuju širenje spektra trenutnih pomagala izradom slagalica s različitim motivima/Fotolia

Zahvaljujući njihovim idejama slijepa i slabovidna djeca savladavaju i prepoznavanje objekata iz okoline.

Susret sa slijepim i slabovidnim osobama, kao i upoznavanje s njihovim svakodnevnim poteškoćama, bio je ključan za nastanak riječkog startupa orijentiranog na edukaciju slijepe i slabovidne djece, nazvanog Braille Riddles.

Naime, osam kolega sa sveučilišta u Rijeci, Zagrebu i Dublinu uočilo je da se osobe s problemima oštećenja vida u nemalom broju životnih situacija suočavaju s ograničenim prilikama za razvoj što ujedno uvelike utječe i na njihovu bržu integraciju u društvo.  Stoga su osmislili, a nedugo nakon i izradili, liniju pristupačnih edukacijskih pomagala za slijepe i slabovidne osobe.  Realizaciju im je olakšao ulazak u program Startup grada Rijeke gdje su u razdoblju šestomjesečne inkubacije prisustvovali mnoštvu radionica, imali prilike osloniti se na pomoć mentora te u konačnici, zahvaljujući suradnji s doc. Svenom Maričićem, primjenom aditivnih tehnologija ideju i pretvoriti u opipljive proizvode.  

"Prednost proizvoda je što djeci omogućava da na zanimljiv i zabavan način počnu s učenjem Brailleovog pisma, a time i razvojem vlastitih kognitivnih te intelektualnih sposobnosti, a što će kao krajnji cilj imati i poboljšanje kvalitete njihovih života", za Poslovni dnevnik pojasnio je Toma Babić, jedan od članova tima Braille Riddles. Istaknuo je i da zahvaljujući njihovim idejama djeca uz učenje Brailleovog pisma istovremeno savladavaju i prepoznavanje objekata iz okoline što uvelike pridonosi shvaćanju prostorne orijentacije.

"Naši planovi za budućnost uključuju širenje spektra trenutnih pomagala izradom slagalica s različitim motivima, te daljnje unaprjeđenje i proširenje dizajna kako bi oni postali prilagođeni različitim uzrastima. Također, planiramo i razvoj naših pomagala u smjeru novih proizvoda", dodao je Babić. Kaže i da su kao jedan od ciljeva postavili prikupljanje donacija i investicija kako bi planove mogli pretočiti u stvarnost, a to je slijepoj i slabovidnoj djeci stvoriti kvalitetnije prilike za razvoj njihovih sposobnosti. Uz Tomu Babića, tim Braille Riddles čine Dino Alagić, Maja Buljan, Dario Džepina, Ante Gugić, Lovro Ivanković, Martina Sedlić i Josip Šore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close