Autor ove nagrađivane aplikacije, student PMF-a, ima poruku za ‘uhljebljene akademske lijenčine’

Autor: Marsela Glavina , 08. studeni 2012. u 12:18
Božo Ševo (Foto: Startup Camp Vis)

Savjetujem svima, pogotovo mladima, da ne dangube po kafićima kukajući kako je sve ‘katastrofa i užas’.

"Teško mi se sjetiti točno trenutka kada mi je sinula ideja, ali sjećam se da sam razmišljao o aplikacijama koje pomažu pri kretanju okolinom kao što su Google maps, navigacijske aplikacije i slično, i stvar koja mi je došla na pamet je da ne postoji ništa potpuno jednostavno za korištenje i da radi uvijek", započinje nam svoju priču Božidar Ševo, izumitelj aplikacije BackWay.

Riječ je o iPhone aplikacija koja pomaže u kretanju okolinom i spremanju zanimljivih i najdražih lokacija. "Dodati lokaciju je vrlo lako, samo snimite fotografiju, dodate neki opis i to je to. Želite li se vratiti do određenog mjesta, BackWay će vam pokazati smjer i udaljenost u jednostavnom korisničkom sučelju. BackWay vam pomaže vratiti se pravim putem, čak i offline", kaže Ševo.

Uložio vrijeme, ne i novac

Do trenutka kada je počeo razvijati aplikaciju imao je već godinu i pol dana iskustva u razvoju iPhone aplikacija. "Tako da sam već u početku znao kojim će putem razvoj ići. BackWay je bio prijavljen u sklopu eStudent-ovog natjecanja AppStartContest(ASC) tako da je izrada trajala kao i samo natjecanje, neka tri mjeseca. Najviše vremena je otišlo na testiranje aplikacije, tj. hodanje uokolo s iPhoneom i testiranje pokazuje li aplikacija prave upute ili ne. Za razvoj nije bilo potrebno nekih specijalnih financijskih sredstava osim vlastitog vremena", kaže Ševo.

U razvoju cjelokupnog projekta s njim je sudjelovala i sestrična Alma Šavar, inače studentica dizajna.

Budući da je student, nije mogao, kaže, osnovati tvrtku – bar zasad. "Nisam htio ići glavom kroz zid i otvarati neki pravni subjekt, obrt ili d.o.o dok nemam neki temelj s kojim bi mogao razvit profitabilnost. Sada se to polako nazire i uskoro je osnivanje poduzeća sigurno u planu", otkriva.

Problem administracija

"Hrvatska startup scena je puna predivnih ljudi. Kad pogledam zadnjih godinu dana, koliko je 'velikih' ljudi bilo uvijek na raspolaganju za bilo kakve savjete, naprosto moram reći da je startup scena prepuna odličnih ljudi. Ali opet imamo probleme s administracijom, brdom troškova koji se moraju plaćati u početku poslovanja itd. U tom se dijelu trebaju stvari popraviti. Pogotovo za one koji tek počinju s poduzetništvom, poput mene, trebalo bi se omogućiti da se što je više moguće porezno i ostalim nametima oslobodi firma u počecima poslovanja. A i vrijeme je da se ona glupa pravila za odabir imena firme ukinu jer je ovo zaista presmiješno", kaže.

>>> Svojoj tvrtki uskoro ćete moći dati strano ime

Nastavlja kako u  Hrvatskoj ima dosta inovativnih i poduzetnih ljudi, "samo im se treba osloboditi put za djelovanje koji je zasad prepun prepreka koje naprosto sprečavaju ljude da krenu s projektima".

Poruka akademskoj zajednici

"Što se tiče mladih, koji bi trebali biti nositelji inovativnosti i kreativnog mišljenja, glavni problem je akademska zajednica koja je prepuna uhljebljenih lijenčina koji žive van realnog svijeta i nisu niti malo povezani sa stvarnim procesima u svijetu tako da imamo fakultete i studente koji su puni 'znanja' koja naprosto ničemu ne koriste. Smiješno je da prirodoslovni, tehnički, medicinski fakulteti, instituti i slično, nisu sami profitabilni, smiješno je da naši znanstvenici, tzv. 'stručnjaci' na fakultetima većinu vremena provode štampajući prosječne radove. To se neće promjeniti sve dok sveučilišta imaju ovoliku autonomiju i dok glavešine na njima o svemu odlučuju. Njima je ipak u interesu ostati na tim položajima i sabotirati bilo kakve promjene i inovacije, jer znaju da bi to dovelo do njihove smjene. Savjetujem svima, pogotovo mladima, da ne dangube po kafićima kukajući kako je sve 'katastrofa i užas', krenite se baviti nekim hobijem, bilo čime. Nikad ne znate gdje vas to može odvesti. Danas pogotovo uz internet možete naučiti gotovo sve tako da krenite i uspjet ćete. Ja sam osobno počeo učiti raditi iPhone aplikacije uz pomoć besplatnih predavanja sa Stanforda koji ima kolegij na kojem se to uči. Sva sreća Stanford i mnoga svjetska sveučilišta stavljaju razna predavanja online tako da ih treba iskoristiti", kaže.

Planovi za budućnost

Što se tiče njega samog, aplikacija BackWay mu je trenutno u fokusu, ali planiraju se još neke stvari. "Sad sam ionako zadnja godina studija tako da ću uskoro imati još i više vremena za rad na projektima. Sva sreća postoje i svjetle točke na fakultetima tako da će mi BackWay biti tema diplomskog rada kod jednog (od rijetkih) super profesora na mom fakultetu – PMF, Matematički odjel, diplomski studij računarstva i matematike. Sad se radi na specijaliziranim 'custom' BackWay aplikacijama koje bi bile namjenjene gradovima, turističkim subjektima, poduzećima itd. kako bi na jednom mjestu njihovi korisnici imali sve važne informacije i sve važne lokacije. Tako da ako ima zainteresiranih za BackWay po mjeri neka se slobodno jave", poručuje.

Nakon ASC-a (eStudent-ovog natjecanja AppStartContest) BackWay je nominiran za hrvatskog kandidata za World Summit Award Mobile 2012. u kategoriji m-Tourism&Culture. Nakon toga, Ševo je išao na Startup Camp Vis s BackWayjem gdje je osvojena druga nagrada. Usljedilo je sudjelovanje na Webfest-ovom Webup-u kao jedan od osam finalista. Kao šećer na kraju uspješnog ljeta došao je Geeks on a Plane Zagreb event gdje je BackWay bio jedan od startupova koji su se predstavljali, kaže Ševo.

Najnovije vijesti su i da je BackWay postao članom Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, koji je prije nekoliko dana započeo s radom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close