Automati s voćem i povrćem osvojili Ameriku

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2014. u 18:21
Kiosci u kojima su smješteni automati sa svježim voćem i povrćem izrađeni su od recikliranog drva i okruženi biljkama

Luke Saunders, pokretač posla sa svježom, zdravom hranom sve što ne proda na kraju dana poklanja pučkim kuhinjama.

Neobični automati prepuni svježeg, organski uzgojenog voća i povrća postali su pravi hit na monotonom tržištu brze hrane u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kiosci u kojima su smješteni automati izrađeni su od recikliranog drva i okruženi biljkama, s tepihom od umjetne trave. Kiosk se puni svakog dana u 10 sati ujutro nizom svježih salata i "grickalica" koje se sastoje uglavnom od organskih, lokalno uzgojenih namirnica pripremljenih samo nekoliko sati ranije u obližnjoj kuhinji. Pokretač te ideje je Luke Saunders (27) iz Chicaga, koji kaže da se kada je bivšem šefu odbio znatnu povišicu i unapređenje, jer je odlučio pokrenuti vlastiti posao, susreo s pogledima punim nevjerice.

Međutim, Saundersova se zamisao već u prvim mjesecima poslovanja pokazala izuzetno isplativom, piše The Huffington Post. Naime, Saunders je na poslu koji je napustio, u prerađivačkoj industriji, prilično putovao te je primjetio je da američki lanci brze hrane nude mali, gotovo nikakav izbor zdrave hrane. "Moja ideja je bila da u automatima prodajem svježu hranu, bez konzervansa ili drugih dodataka i da hrana bude ukusna. Najveći strah sam osjećao dan prije otvaranja prvog kioska. Tko će kupiti voće i povrće iz automata? Međutim, za samo nekoliko sati automat je bio prazan", kaže Luke Saunders. Od prvog dana, svakog jutra već u 5 sati Saunders počinje s pripravom hrane koje se uzgaja na lokalnim farmama nakon čega puni automate plastičnim posudama.

Hrana koja se ne proda poklanja se pučkim kuhinjama, a tijekom dana cijene padaju proizvodima koji brže gube svježinu. U cilju zaštite kvalitete proizvoda u Suandersov hladnjak ne ulazi hrana koja brzo gubi ukus, poput običnih sendviča, a voće i povrće se u posude slažu na taj način da hrana što duže zadrži okus. Tako se, na primjer, sirevi te voće i povrće koje sadrži vodeu stavlja na dno posude, orasi u sredini, a na vrh posude se stavlja kupus ili zelena salata. Hrana s više proteina poput piletine, tune i lososa dostupna je zasebno. Različite su i cijene pa se salate prodaju s početnom cijenom od osam dolara, dok se piletina i tuna znatno jeftiniji jer se mogu kupiti već za dva dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close