Veliki broj izlagača i posjetitelja na najslađem sajmu u regiji

Autor: Promo , 14. veljača 2019. u 10:40
Foto: promo

Na pčelarskom sajmu u Gudovcu prikazane su sve recentne inovacije te velika ponuda pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme i strojeva.

Na Sajamskom prostoru Gudovac, prošlog vikenda, održan je najslađi sajam u regiji, 15.Međunarodni pčelarski sajam te 6. Izložba vina i vinogradarske opreme. Sajam je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je istaknuo važnost promocije hrvatskog meda, te pozvao sve prisutne da podrže naše vrijedne pčelare i podignu svijest o medu od malih nogu.

Da je ovo uistinu najveći Pčelarski sajam u regiji potvrđuje velik broj izlagača, posjetitelja i delegacija, ne samo iz Hrvatske već i šire. Tako se ove godine, na 5000m2 zatvorenog grijanog izložbenog prostora, okupilo preko 130-tak izlagača iz 7 europskih zemalja: Srbije, Grčke, Mađarske, Italije, BIH, Poljske i Slovenije, te 50-tak vinara koji su svojom vrhunskom ponudom vina obogatili 6. Izložbu vina i vinogradarske opreme. Gudovac je tako na dva dana bio medno-vinski centar regije.

Od nas se očekuje da ulažemo u sajam, da proširujemo kapacitete, da obogaćujemo manifestacije inovacijama prateći globalne gospodarske trendove kako bi ovaj Sajam još više rastao, te smatram da smo ove godine u tome uspjeli i da smo još jednom potvrdili i međunarodni karakter Pčelarskog sajma – ističe Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma.

Najslađa manifestacija Bjelovarskog sajma, je ujedno i najveća izložbeno-prodajna manifestacija tog tipa u regiji na kojoj je ove godine predstavljena velika ponuda meda i pčelinjih proizvoda, pčelarske opreme i strojeva. Održane su tako i mnogobrojne prezentacije novih tehnologija, stručnih predavanja i edukacija za pčelare.

U suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatskim pčelarskim savezom (HPS) održan je i Medni doručak s hrvatskih pčelinjaka. U sklopu mednog doručka promoviran je med proizveden na hrvatskim pčelinjacima, zaštićen znakom „Med hrvatskih pčelinjaka“ i nacionalna staklenka.

Svi posjetitelji su dobili priliku besplatno degustirati ocijenjeni med s devetog ocjenjivanja meda Bjelovarsko-bilogorske županije. Isto tako mogli su prisustvovati i u amaterskom natjecanju u pripremi medenjaka, te u kulinarskom showu. U sklopu izložbe vina, bila je organizirana i degustacija vina.

Birala se i titula najljepše vinske etikete koju je ove godine ponio OPG Jančar iz Kutine, dok je titula najljepše uređenog štanda, u pčelarskom dijelu sajma, završila u rukama OPG-a Mario Škrobot. Najboljim medenjacima proglašeni su medenjaci OPG-a Naranđa iz Bjelovara.

Osim velike ponude meda i pčelinjih proizvoda, mnogi OPG-ovi su na svojim štandovima predstavili i druge domaće proizvode: bučino ulje, sireve, domaća vina i rakije, sadnice aromatičnog bilja i razne druge proizvode koje proizvode na svojim gospodarstvima.

U posebnom izložbenom prostoru na sajmu, pčelari-inovatori su predstavili svoje proizvode-inovacije: Parni topionik s pasirkom, Izolator matica, EM probiotik za pčele, Skupljač pčelinjeg otrova ESPO 1988 i ESPO 1988/18, te BEEVEN kozmetika.

Svatko zainteresiran, izlagač i posjetitelj, dobio je priliku razmijeniti svoja znanja i iskustva, upoznati se s novitetima u pčelarstvu, te se adekvatno opskrbiti za nadolazeću pčelarsku sezonu. Za Bjelovarski sajam ovo je bila prilika da sa stalnim i novim, odnosno potencijalnim partnerima najave nadolazeće sajamske manifestacije, 22. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam koji će se održati u periodu od 29. do 31. ožujka, te 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam koji je na rasporedu prvog punog vikenda u rujnu.

New Report

Close