Osiguranje potraživanja – Ključ uspješnog poslovanja

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2017. u 09:02
FOTO: Thinkstock

Što trebate znati o osiguranju potraživanja.

U poslovnom svijetu uvijek su prisutne značajne neizvjesnosti, povećan je broj nelikvidnosti i stečajeva, a sve su snažnije potrebe za pronalaskom novih kupaca i tržišta dok uvjeti financiranja poslovanja postaju sve zahtjevniji. U takvom promjenjivom okruženju, poduzetnici moraju više nego ikad biti oprezni u upravljanju potraživanjima, a mnogi su već doživjeli neugodnu situaciju neplaćanja čak i kod kupaca s kojima su imali dugogodišnju uspješnu suradnju. Korištenjem usluga osiguranja te podrškom vašeg osiguravatelja takvi se rizici mogu uvelike minimizirati, a Hrvatsko kreditno osiguranje d.d., društvo specijalizirano za osiguranje potraživanja, pružit će vam učinkovitu potporu osiguravanjem domaćih i izvoznih potraživanja.

Što je osiguranje potraživanja?

Osiguranje potraživanja u suštini znači zaštitu vaših potraživanja i zaštitu od gubitaka koji mogu nastati zbog mnogih nepredviđenih okolnosti koje su vrlo česte kod prodaje roba i usluga uz odgodu plaćanja. Osim toga, osiguranje potraživanja je proaktivan i neizostavan alat za upravljanje financijskim rizicima osmišljen kako bi poduzeća zaštitila jednu od svoje najvrednije imovine – svoja potraživanja, predstavlja drugi par objektivnih očiju prilikom odobravanja isporuka kupacima, kroz sustav ranog upozoravanja upozorava kada kreditna sposobnost kupaca počinje padati, a na kraju, ako se dogodi neočekivani gubitak uslijed neplaćanja kupaca, osiguranje isplaćuje naknadu štete. Kod poduzeća kod kojih potraživanja od kupaca predstavljaju najveću imovinu ili značajniji dio imovine poduzeća, osiguranje potraživanja ključno je rješenje za smanjenje rizika neplaćanja od strane kupaca i osiguravanja uspješnog poslovanja.

Što uključuje usluga i tko može postati korisnik osiguranja potraživanja?

Ovo osiguranje predstavlja cjelovitu uslugu upravljanja rizicima koja obuhvaća procjenu kupaca, monitoring kupaca tijekom razdoblja osiguranja, pomoć pri naplati potraživanja od kupaca te isplatu naknade štete ako dođe do neplaćanja.

Hrvatsko kreditno osiguranje d.d. fokus svog poslovanja stavlja na osiguranje potraživanja s rokovima plaćanja do 1 godine, ali kod pojedinačnih poslova ili projekata kada je to opravdano, moguće je ugovoriti i duže rokove plaćanja. Osiguranje potraživanja mogu ugovoriti poslovni subjekti koji prodaju robu ili usluge na hrvatskom i inozemnim tržištima prema kupcima koji su pravne osobe i obrtnici.

Naša se ponuda kreće od osiguranja cjelokupnog prometa poduzeća, osiguranja kupaca na pojedinim tržištima, osiguranja potraživanja kod ključnih kupaca ili osiguranja isporuka prema pojednom kupcu. Osiguranje pokriva rizike prekomjernog kašnjenja u plaćanju, predstečaja ili stečaja, a može se dodatno ugovoriti i pokriće troškova naplate potraživanja (npr. troškovi odvjetnika, troškovi agencija za naplatu potraživanja). Kod izvoza u zemlje izvan EU i OECD-a, osiguranje pokriva i neplaćanje kupaca uslijed političkih rizika (npr. zabrana prijenosa valute, ratovi, revolucije).

Bitno je naglasiti kako osiguranje potraživanja zahtijeva čitav niz analitičkih znanja, vještina i iskustvo koje obuhvaća: dubinske analiza poduzeća, tržišta, praćenje trendova u kretanju rizika kod kupaca, tržišta i zemalja, praćenje propisa posebno u vezi s naplato, predstečajnim i stečajnim postupcima, te stoga može značajno smanjiti troškove koje bi neko poduzeće moralo uložiti u prikupljanje i analizu takvih podataka i razumijevanje rizika povezanih s prodajom roba i usluga.

Postoje uvijek i neke opće zablude oko definiranja za koje se rizike može dobiti osiguranje potraživanja. Hrvatsko kreditno osiguranje kao specijalizirani osiguravatelj aktivno i sustavno provodi kreditne analize kupaca, prati prošla iskustva kako pojedinih osiguranika tako i tržišta, te će svoje ocjene uvijek temelji na takvom stručnom pistupu i rezultatima svojih istraživanja. S obzirom na takvu detaljnu procjenu, čak kada i ne odobrimo osiguranje za pojedinog kupca ili ga odobrimo u djelomičnom iznosu, naš osiguranik dobiva korisnu informaciju koja će biti temelj za poslovnu odluku da li će nastaviti i kako će ugovoriti daljnju isporuku roba i usluga prema tom kupcu.

Ključne koristi osiguranja potraživanja za osiguranike su: fokus na prodaju, smanjeni troškovi vlastite interne procjene i praćenja kupaca, lakši pristup izvorima financiranja (jer osigurani kupci predstavljaju doprinose boljem riziku poduzeća), bolju likvidnost (jer u slučaju neplaćanja osiguranog kupca, osiguranik ima pravo na naknadu štete). U konačnici, polica osiguranja potraživanja će se često osiguraniku pokazati kao najmudrija investicija osiguranika u cilju zaštite dobiti, novčanih tokova i kapitala.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close