Kako pametno upravljati prostornim podatcima u realnom vremenu?

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2018. u 14:15
Foto: Press

Nadzorne ploče sastoje se od elemenata kao što su karte, popisi, grafikoni, mjerni pokazatelji i indikatori. Elementi se, ovisno o potrebama, mogu slagati i grupirati na razne načine.

GDi Ensemble Operations Dashboard odnosno nadzorna ploča je konfigurabilna web aplikacija koja vizualizira prostorne podatke te omogućuje analizu operativnog prikaza ljudi, usluga, imovine i događaja u realnom vremenu. Pomoću nadzorne ploče mogu se pregledavati aktivnosti i ključni pokazatelji koji su od vitalnog interesa za pametne gradove.

Postoji mnogo razloga za izradu nadzorne ploče. Prednosti nadzorne ploče su što sve odluke koje se moraju donijeti i svi podatci o kojima morate biti informirani nalaze se na jednom mjestu (pogledu) te se omogućuje praćenje najvažnijih informacija o svakodnevnim poslovima. Ona također pregledavanjem i korištenjem iste informacije osigurava da su svi djelatnici organizacije usmjereni na isti cilj, pruža uvid u praćenje poslovanja, proizvodnje ili kampanje, te nudi prilagođeni prikaz većeg skupa podataka kako bi se lakše razlučili oni koji su važniji.

Neke nadzorne ploče su po prirodi operativne. Dizajnirane su kako bi prikazivale ono što se upravo događa te pratile događaje koji se brzo mijenjaju. Neke su više strateški orijentirane i idealne su za rukovoditelje i druge menadžere koji su zainteresirani za praćenje ključnih pokazatelja efektivnosti (KPI) organizacije, neke su više analitički usmjerene i koriste se za identifikaciju trendova podataka ili drugih zanimljivih karakteristika, dok su ostale jednostavne informativne prirode i koriste se za pričanje neke priče pomoću podataka.

Svaku vrstu nadzorne ploče koriste razni timovi i ljudi unutar i izvan organizacije. Primjeri korisnika koji se služe nadzornom pločom su: direktori, operativni menadžeri, rukovoditelji, GIS menadžeri, GIS analitičari, ali i javnost i građani.

Nadzorne ploče sastoje se od elemenata kao što su karte, popisi, grafikoni, mjerni pokazatelji i indikatori. Elementi se, ovisno o potrebama, mogu slagati i grupirati na razne načine.

Učinkovita nadzorna ploča skreće pozornost na mjesto gdje je to potrebno, na zaslonu punom podataka prikazuje ono što je najvažnije, omogućuje publici da razumije što se događa i da brzo reagira, te izražava performanse jasno, točno, izravno i bez ometanja.

Većina elemenata unutar nadzorne ploče ovisna je o podatcima, tj. predstavlja podatke koji se žele prikazati ciljanoj publici. Kao takve, nadzorne ploče nude robusne mogućnosti filtriranja, što omogućava da se određenoj publici prikaže pročišćen skup podataka.

Nadzorne ploče mogu se dizajnirati za upotrebu sa ili bez nadzora. Ploče bez nadzora često se prikazuju na velikom ekranu u okruženjima kao što su operativni centri i pružaju pasivnije korisničko iskustvo. Nasuprot tome, nadzorne ploče koje se nadziru obično se pregledavaju na stolnim računalima ili tabletima te imaju tendenciju nuđenja interaktivnijeg korisničkog iskustva.

Nadzorne ploče imaju ogromnu količinu funkcionalnosti, a gotovo svaki dio njih je konfigurabilan, što znači da se jednostavno mogu izraditi bez programiranja i pisanja linija koda.

Nadzorne ploče uspješno su implementirane u vatrogasnom operativnom središtu u Divuljama za protupožarnu sezonu 2018., u Ministarstvu unutarnjih poslova za nadzor događaja na granici, u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba, u Zagrebačkoj županiji gdje su korištene za prikaz stanja u prostoru te u ostalim lokalnim i regionalnim upravama i organizacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close