Koje djelatnosti posluju najbolje u Hrvatskoj?

Autor: Poslovni.hr , 05. travanj 2016. u 12:21
Foto: Thinkstock

Biti prepoznat kao pouzdan, siguran i poželjan partner, želja je svih uspješnih poduzeća.

U Hrvatskoj, prema Bisnode analizi, svega 5% poslovnih subjekata zadovoljava kriterije za dodjelu Certifikata bonitetne izvrsnosti za 2015-tu godinu.

Biti prepoznat kao pouzdan, siguran i poželjan partner, želja je svih uspješnih poduzeća. Certificiranje poslovne izvrsnosti uobičajena je praksa u međunarodnom okruženju kojom poduzeća jačaju svoj ugled i povjerenje kako na domaćem, tako i u međunarodnom okruženju. Certifikat bonitetne izvrsnosti, kao dokaz uspješnosti u poslovanju, rezultat je složene analize, jedinstvene za sva europska tržišta, a temelji se na analizi godišnjih financijskih izvještaja i predstavlja službenu potvrdu uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci.

U Hrvatskoj se projekt certificiranja bonitetne izvrsnosti provodi još od 2011. godine, a provodi ga Bisnode, vodeći ponuđač poslovnih informacija koji je na našem tržištu prisutan kroz poslovne portale Poslovna.hr i Boniteti.hr. Dosad je važnost Certifikata bonitetne izvrsnosti prepoznalo više od 500 poslovnih subjekata koji zahvaljujući svojim poslovnim rezultatima spadaju u sam vrh hrvatskog gospodarstva. Prema ovogodišnjoj analizi koju je pripremio Bisnode, pravo na Certifikat bonitetne izvrsnosti ima svega 5% hrvatskih poduzeća, a neke se grane djelatnosti ističu kao posebno uspješne.

Nespecijalizirana trgovina na veliko ima daleko najveći broj poslovnih subjekata koja imaju pravo na certificiranje bonitetne izvrsnosti –  njih 1648.

S otprilike petsto subjekata manje slijedi kategorija računovodstvenih, knjigovodstvenih i revizijskih djelatnosti s 1174 poslovnih subjekata koji su nominirani za Certifikat.

Inženjerstvo i s njim povezano tehničko savjetovanje nalazi se na visokom trećem mjestu s 962 nominirana subjekta te cestovni prijevoz robe sa 481 koji se nalazi na četvrtom mjestu.

Jednak broj nominacija dobili su računalno programiranje i trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama sa 427 nominacija. Slijedi gradnja stambenih i nestambenih zgrada s brojkom od 365 te trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima sa 345 subjekta koja zadovoljavaju kriterije za dobivanje Certifikata bonitetne izvrsnosti.

Posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima dobilo je 320 nominacije, a održavanje i popravak motornih vozila 304. 

Certifikat bonitetne izvrsnosti jedan je od najvažnijih europskih standarda kojima se definira kvaliteta poslovanja te je međunarodno priznata oznaka poslovne izvrsnosti tvrtke. Certificiranje se provodi prateći međunarodne standarde i kriterije, a analitička metoda izračuna jedinstvena je za sva tržišta Europe.

Projekt certificiranja poslovnih subjekata ima za cilj da se u društvenoj i poslovnoj zajednici posebno istaknu pouzdani, vjerodostojni i niskorizični partneri, odnosno oni s kojima vrijedi poslovati.  Je li i vaše poduzeće kandidat za stjecanje Certifikata bonitetne izvrsnosti, besplatno i brzo provjerite slanjem neobvezujućeg upita putem web stranice.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Politička prostitucija.

zubari

New Report

Close