Bonitetni rejting nositelja Certifikata, predstavlja natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2016. u 10:14
Foto: Thinkstock

Certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno je priznata oznaka uspješnosti u poslovanju, a danas je osnova za izbor najpouzdanijih poslovnih partnera u europskim zemljama ali i šire.

Certificiranje poslovnih subjekata nositeljima certifikata osigurava ugled i prednost u odnosu na ostala poduzeća iz istog segmenta poslovanja. Ujedno klijentima i partnerima potvrđuje sigurnost poslovanja, kako iz perspektive financijske sposobnosti i stabilnosti, tako i iz perspektive odgovornog poslovanja. Temelji se na složenoj metodologiji a poduzeća koja ulaze u krug najboljih, prema kriterijima uspješnosti i likvidnosti, razvrstava u više bonitetnih razreda – A, AA i AAA.

Metodologija za utvrđivanje bonitetne izvrsnosti temelji se na statističkim modelima koji predviđaju vjerojatnost ulaska u stečaj, brisanja i blokade transakcijskog računa u sljedećih dvanaest mjeseci, a izračunate su za svaki pojedini poslovni subjekt. Prilikom klasifikacije poslovnih subjekata u A, AA ili AAA razinu poslovne izvrsnosti, u obzir su uzeti i financijski pokazatelji poslovanja (zaduženost, likvidnost, uspješnost i učinkovitost) za posljednje tri godine, a na temelju štetnih događaja (stečaj, otkaz, blokade) u odabranom razdoblju. Sve tvrtke s bonitetnom izvrsnosti odlikuje natprosječna razina poslovanja i izuzetno mala vjerojatnost blokade transakcijskog računa u periodu od narednih 12 mjeseci.

Sveukupna metodologija za utvrđivanje ocjene bonitetne izvrsnosti plod je dugogodišnjeg međunarodnog iskustva grupacije Bisnode AB u praćenju i analizi poslovnih subjekata i njihovog okruženja, te uvažavanja posebnosti lokalnog gospodarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close