Željko Kolar: Moramo decentralizirati Hrvatsku jer ne postoji niti jedan razlog koji tome ne ide u prilog

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 08. rujan 2016. u 12:03
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Jedna smo od najcentraliziranijih država u Europi, a da bismo vidjeli tko što stvarno može trebamo preraspodijeliti resurse“, komentirao je Goran Pauk.

U sklopu Poslovnog uzleta Krapinsko-zagorske županije (KZŽ) održana je panel diskusija na temu Decentralizacije i razvojne uloga lokalnih zajednica. Korekcije porezne politike i fiskalne decentralizacije jedan su od preduvjeta gospodarskog rasta i razvoja, zaključeno nakon rasprave, kao i da je za pokretanje promjena nastupilo krajnje vrijeme. Županije potiču razvoj različitih industrijskih grana jer najbolje poznaju stanje vlastitog gospodarstva pa u kontekstu najavljenih promjena nikako ne treba zanemariti njihovu ulogu.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, smatra da su u okviru svojih mogućnosti, hrvatske županije ipak nosioci gospodarskog razvoja u zemlji. „Nema razloga da se decentralizirana sredstva spuštaju sa državne razine. Reforma ne bi trebala značiti ukidanje već povećanje učinkovitosti. Vrijeme je također da napravimo i jedan novi porezni zakon i decentraliziramo Republiku Hrvatsku jer ne postoji niti jedan razlog koji tome ne ide u prilog“, dodao je. Trebali bismo ubrzati procese koji će poduzetnicima olakšati poslovanje, smatra Kolar, a sadašnji ustroj službi gdje se po dokumentaciju odlazi na nekoliko različitih mjesta nije previše motivirajuće. „Zakone pišemo sami, pa bismo trebali definirati i kako želimo da nam država izgleda. Ipak, do sada smo pokazali da nismo previše skloni planiranju, nažalost. Trebali bismo napraviti jednu veliku inventuru“, kaže. Nadalje, KZŽ je prva županija koja je napravila projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna zamjene rasvjete u županijskim školama u što su uključili i privatne poduzetnike, što je jedan od primjera dobre prakse proizišlih iz sinergije jedinica lokalne samouprave sa svojim građanima. „S obzirom na to s koliko novca država raspolaže državni bi proračun trebao biti više transparentan, umjesto da se županije stalno proziva za to isto. KZŽ nema nikakvih tajni koje skriva od vlastitih građana, ali prosječni čovjek ne snalazi se u svemu tome, pa ulažemo snage u to da kroz tri, četiri poteza po ekranu građanima pružimo pravovaljane informacije“, komentirao je Kolar.

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija, zalaže se za regionalni ustroj Hrvatske. Preustroj nije reformska mjera, kaže Pauk, već je riječ o decentralizaciji poreza i novca. „Krenuli smo na krivi način, s politizacijom. Pričalo se o nesposobnim načelnicima i nerazvijenim općinama, umjesto da se istaknula informacija da gradovi i županije raspolažu s prilično nejednakim sredstvima i brojem zaposlenih. Jedna smo od najcentraliziranijih država u Europi, a da bismo vidjeli tko što stvarno može trebamo preraspodijeliti resurse“, komentirao je. Jedna od poruka koje se odašilju u ovom trenutku je da treba rasteretiti rad, što je zadiranje u porez na dohodak – osnovni izvor financiranja županija. Istaknuo je da bi poreznom reformom županije trebale doći na razinu koju zaslužuju, dok razina visina decentralizacije sugerira i bogatstvo zemlje u kojoj se provodi. „Drastično, duboko i reformski trebamo pristupiti ovom zadatku“, smatra Pauk. Županije su jako efikasne, financijski najveći projekti realizirani su preko županijskih razvojnih agencija, što je bitan element u priči trebaju li nam županije ili ne. Županije ujedno imaju najtransparentnije proračune i financijski su stabilne jedinice područne uprave, nastavio je Pauk, dodavši i će te informacije postati još vidljivije i dostupnije. „Javna se uprava sve više otvara jer su nam cilj zadovoljni građani. Na kraju krajeva, građani žele znati gdje odlazi njihov novac. Za nekoliko dana pripremamo i prezentaciju novog projekta javnog proračuna u koji će se, nadam se, uskoro uključiti i ostale županije Republike Hrvatske“, najavio je.

U sklopu Krapinskog poslovnog uzleta održane su besplatne edukacije za poduzetnike, obrtnike, vlasnike OPG-ova kao i sve one koji kontinuirano usavršavanje poslovnih vještina smatraju alatom ključnim za uspjeh. Polaznicima se time omogućava da interaktivnim radionicama i edukativnim sadržajem uz korisne savjete dobiju i priliku upoznati kolege iz svoje i drugih branši te se istovremeno otvara i mogućnost ostvarivanja brojnih poslovnih kontakata.  

Davorin Štetner, predsjednik Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE) i Saša Cvetojević, poduzetnik, televizijski voditelj te najuspješniji poslovni anđeo CRANE-a, zatim predsjednik Uprave RWE-a Zoran Miliša i voditelj ljudskih resursa u Rimac automobilima Aco Momčilović održali su predavanje na temu Kako osvojiti investitora? u sklopu kojega je prisutnima pojašnjeno da je pronalazak prave poslovne ideje tek prvi korak u dugotrajnom putu prema uspjehu. Veći izazov je pronaći kvalitetan i dobar tim koji će ostvariti zacrtane planove, a onda je na redu prikupljanje kapitala koji će postati pogonom za ostvarivanje poslovnih rezultata. Nakon što ste iscrpili vlastitu štednju, zatražili podršku prijatelja i obitelji na red onda dolaze investitori i poslovni anđeli, poručili su govornici. Pronalazak pravog investitora kompliciraniji je nego što se čini – osim odbijenica koje mogu djelovati demotivirajuće, uvijek treba imati na umu da nije svaki investitor koji ponudi novac dobar upravo za vaše poslovanje. Kako bi zbilja dogurali daleko, potrebna vam je osoba koja će vas savjetovati, povezati s pravim ljudima i otvoriti vam vrata koja su u početku izvan vašeg dosega. Ipak, uz par dobrih savjeta lakše ćete 'ne' pretvoriti u 'da' i odabrati pravog investitora, zaključili su iskusni poduztenici i investitori.

Bernarda Cecelja stoji iza uspješne tvrtke Bernarda madraci koja se bavi proizvodnjom namještaja i trgovinom, a u sklopu Poslovnog uzleta grada Krapine održala je predavanje naslovljeno Žene u poduzetništvu. Kako je davnih osamdesetih godina započela s intenzivnim radom na tržištu krevetnih sustava u Europi, a u međuvremenu je kvalitetu proizvoda dokazala i inovativnim tehnološkim rješenjima te danas krevetni sustavi BERNARDA lako osvajaju europsko tržište, a s okupljenima je podijelila kako je to biti proglašena najboljom poduzetnicom malog i srednjeg gospodarstva. Laskavu titulu koju je direktorica i vlasnica Benarda madraca zaslužila potvrđuje i niz priznanja poput  Zlatnih plaketa – MOBIL OPTIMUM sa sajma Ambienta u Zagrebu, diplome Beogradskog sajma namještaja, diplome sa zlatnom medaljom 2007. i 2008. Novosadskog sajma Ambijenta, Skopskog sajma namještaja te mnoge druge nagrade. Pridružila joj se i Maja Buconjić Barišić direktorica tvrtke Detmers kontejner orijentirane na proizvodnju standardnih stambeno-uredskih kontejnera koji se na tržište plasiraju kao optimalne mobilne jedinice za brzo, jednostavno i cjenovno povoljno rješenje.

Predavanje Kompetentnost i razvoj malog i srednjeg poduzetništva održali su Igor Bobek iz Hrvatske gospodarske komore i Ivana Kovačić iz HAMAG-BICRO-a, predstavljajući tako i dvije potporne poduzetničke institucije koje malim i srednjim gospodarstvenicima stoje na raspolaganju u njihovom rastu i razvoju.

Komentirajte prvi

New Report

Close