Zadar europskim novcem obnavlja stari i gradi novi poduzetnički inkubator

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 28. veljača 2017. u 07:41
Cilj je osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima u inicijalnoj fazi poslovanja/FOTOLIA

Rekonstrukcija postojećeg inkubatora već je prijavljen na natječaj Ministarstva poduzetništva ‘Razvoj poduzetničke infrastrukture’.

Oslanjajući se na alokaciju 35 milijuna kuna odobrenih iz EU fondova kroz Instrument teritorijalnih ulaganja (ITU), koja su za Zadar i još šest hrvatskih gradova dodijeljena krajem 2016., tvrtka Inovativni Zadar planira osuvremeniti postojeću poduzetničku infrastrukturu.  Kako su najavili, pred njima je realizacija projekata urbanog razvoja koji uključuju i dodatno unaprjeđenje poduzetničkih potpornih institucija, poduzetničkog inkubatora, razvojne agencije i novog coworking prostora, ali i gradnju novog specijaliziranog inkubatora za uslužne djelatnosti visoke dodane vrijednosti.

 

6 milijuna

kuna procijenjena je vrijednost obnove starog inkubatora

Stalna potražnja
"Stalna potražnja za subvencioniranim poslovnim prostorima te pratećim potpornim uslugama za male poduzetnike, s jedne strane, te već spomenuta sredstva ITU mehanizma koja se, između ostalog, mogu koristiti i za ovu namjenu, nameću izgradnju još jednog objekta inkubatora kao logičan pravac razvoja poduzetničke infrastrukture i pratećih usluga u Zadru", za pojasnila voditeljica sektora za razvoj poduzetničke infrastrukture Inovativnog Zadra Ana Odvitović. Uz to, kaže, treba osigurati fleksibilnost prostornih jedinica, omogućiti veću interakciju korisnika, staviti na raspolaganje brzu i stabilnu ICT i mrežnu infrastrukturu te pružiti platformu za razvoj novih usluga. Inovativni Zadar tvrtka je koju je grad osnovao 2003. pod nazivom Poduzetnički inkubator Zadar i koja je s radom započela 2007., nakon dovršetka zgrade površine od 1200 kvadrata.

Postojeća zgrada će se renovirati u skladu s tehnološkim i sadržajnim potrebama korisnika te će se zbog povećanog interesa graditi dodatni objekt. Rekonstrukcija postojećeg inkubatora već je prijavljena na natječaj Ministarstva poduzetništva "Razvoj poduzetničke infrastrukture". Riječ je također o EU novcu, a vrijednost je šest milijuna kuna. Novi inkubator računa na ITU program, upravo se izrađuje projektna dokumentacija, a vrijednost mu procjenjujemo na 16 milijuna kuna. S obzirom na dinamiku izrade projektne dokumentacije njegovu realizacija se, kažu, ne očekujemo prije 2019.

 

Odvitović

Izrađuje se projektna dokumentacija za novi inkubator vrijedan 16 milijuna kuna.

Važan oslonac
"Naši ciljevi su osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima u inicijalnoj fazi poslovanja te omogućiti korisnicima naših rješenja unapređenje poslovnih rezultata kroz usredotočenost na osnovnu djelatnost i učinkovito korištenje informatičkih tehnologija. Većina poduzetnika kao najveću prepreku ističe sporost administracije i nedostupnost izvora financiranja, ali to je generalna primjedba koja je primjenjiva gotovo na veći dio Hrvatske. U Zadru na ovo pokušavamo utjecati i projektima u pravcu povećanja učinkovitosti i transparentnosti lokalne administracije te savjetodavnim uslugama o različitim modelima financiranja", poručila je Odvitović.

Komentirajte prvi

New Report

Close