Za poduzetničke kredite 200 milijuna eura, polovica iz EU fondova

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2017. u 15:21
FOTO: Thinkstock

Predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Erste & Steiermaerkische Banke (ESB), Privredne banke Zagreb (PBZ) i Zagrebačke banke (Zaba) potpisali su u utorak Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta “ESIF Krediti za rast i razvoj”, kojim se malim i srednjim poduzetnicima na raspolaganje stavlja oko 200 milijuna eura po kamatnoj stopi između jedan i dva posto.

 Polovica toga iznosa dolazi iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko na potpisivanju je istaknula da će se taj iznos odobravati po nultoj kamatnoj stopi. Drugu polovicu osiguravaju ESB, PBZ i Zaba po tržišnoj stopi tako da će za krajnjeg korisnika kamata biti između jedan i dva posto. Uz to, krediti će biti oslobođeni naknada koje prate obradu i odobravanje, kazala je Perko.

 Navela je i da će se krediti odobravati na rok od 12 godina s 2 godine počeka, odnosno na 17 godina s 4 godine počeka za sektor turizma, i to u iznosima od 100 tisuća do 3 milijuna eura, odnosno 10 milijuna eura za projekte sektora turizma.

 Krajnji korisnici "ESIF Kredita za rast i razvoj" mogu biti mali i srednji poduzetnici koji posluju najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za kredit poslovnoj banci, a dopuštena su ulaganja u djelatnostima prerađivačke industrije, turizma te kreativne industrije i usluga temeljenih na znanju.

 Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako vjeruje da će to zapravo biti krediti za rast i razvoj hrvatskog gospodarstva, koji će doprinijeti i poboljšanju uvjeta poslovanja, kao i konkurentnosti gospodarstva, poglavito u segmentu malog i srednjeg poduzetništva, a trebali bi doprinijeti i povećanju zaposlenosti.

 Da je malo i srednje poduzetništvo okosnica hrvatskog gospodarstva ističe i član Uprave Zabe Marko Remenar koji je kazao da povoljni uvjeti u ovom programu tom sektoru omogućavaju povoljne investicije u fiksni kapital, što je preduvjet za njihov daljnji rast i razvoj.

 Predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka jedini je iznio podatak o kamatnoj stopi po PBZ odobravati kredite iz ovog programa, a to je EURIBOR + 2,5 postotnih bodova te je istaknuo da time poduzetnici dobivaju sredstva za svoj strukturni razvoj. Posebno je istaknuo da će to biti najjeftiniji zajam za poduzetnike na hrvatskom tržištu. 

 Kredite će odobravati i ESB, čiji je predsjednik Uprave Christoph Schöfböck kazao kako je u Hrvatskoj vidljiv blagi oporavak gospodarstva te da bi ovaj program trebao omogućiti da taj oporavak dodatno ojača.

 Potpisivanju sporazuma nazočila je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koja je podsjetila je da je to šesti sporazum o financiranju kroz inovativne financijske instrumente. Jedan od takvih sporazuma, onaj o ESIF Mikro i malim zajmovima te ESIF jamstvima s kraja prošle godine, već je omogućio da se s oko 130 milijuna kuna podrže projekti oko 500 poduzetnika vrijedni približno 290 milijuna kuna. 

 Podsjetila je da je za instrumente za poduzetnike Hrvatskoj dostupno 2 milijarde kuna EU sredstva, a da je već ugovoreno 90 posto ukupne alokacije.

"Time se poduzetnicima stavilo na raspolaganje, kada sve zbrojimo, 6,5 milijardi kuna za investicije u malo gospodarstvo što će sigurno, po projektima koji su prijavljeni otvoriti 5 tisuća novih radnih mjesta", naglasila je Žalac.

Najavila je i da će uskoro biti dostupna i sredstva, a riječ je o više od 600 milijuna kuna, za nove financijske instrumente, također kroz HBOR, i to za projekte energetske učinkovitosti, industrije i turizma te ulaganja u energetsku učinkovitost javnih zgrada i javne rasvjete.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Toliki milijuni Bicro, mikro hamag za tvrtke na papiru. A u stvarnosti nisu sposobni rjesiti vec 3 godine natjecaj!!

New Report

Close