Uštedjeli veliki novac Coca-Coli Konzumu, Krašu, čak i Dinamu

Autor: Darko Bičak , 23. ožujak 2016. u 08:42
Graciano Rudan je tvrtku pokrenuo 1994., a danas zapošljava 50 radnika i ima prihod od 100-njak milijuna kuna/Duško Marušić/PIXELL

Prvi projekt Rudanu je bio u brodogradilištu Uljanik, a sada su orijentirani na obnovu velikih bolnica.

Istarska tvrtka Rudan iz Žminja je jedna od onih koje su najbolje iskoristile poslovnu priliku zbog razvoja sektora energetske učinkovitosti te zadnjih godina bilježi veliki rast. Samo u 2015. im je prihod porastao 300 posto, a ove godine očekuju još bolju realizaciju.

Naime, kako pojašnjava Graciano Rudan, direktor i vlasnik tvrtke, lanjski prihod im je bio na razini 88 milijuna kuna, uz još 23 milijuna kuna prihoda njihove vezane tvrtke, a ove godine bi Rudan trebao imati prihod od oko 90 milijuna kuna. "Moje procjene su konzervativne jer se ne bih želio zanositi velikim planovima. Ja sam poduzetnik što znači da uočavam prilike na tržište te ih pokušavam što bolje iskoristiti", pojašnjava Rudan. Ova projektantska, građevinska i servisna tvrtka specijalizirala se za ESCO projekte, odnosno investicije čiji povrat se financira iz budućih ušteda i, kako kaže sam Rudan, lider je po tom pitanju na hrvatskom tržištu. Njihov prvi projekt je bio na uštedi vode u pulskom brodogradilištu Uljanik.

"Kada smo uočili problem i predložili rješenje, u Uljaniku su bili skeptični da bi im ulaganje od oko pola milijuna kuna omogućili višemilijunske uštede u narednim godinama. Zbog toga su predložili da projekt isfinanciramo mi sami, a da će nam oni platiti iz ušteda, ako one bude realizirane. Naravno da su uštede bile velike i da je taj projekt bio veliki uspjeh za Uljanik, ali i za nas", pojašnjava Rudan. Nakon toga se krenulo u mnoge druge projekte i gotovo da u Hrvatskoj i nema značajnije industrijske tvrtke u kojoj ova projektantska tvrtka iz Žminja nije radila. U njihovoj referentnoj listi su Podravka, Franck, Billa, Konzum, Kraš, Coca-Cola, a uspjeli su ušedjeti i velike količine vode zagrebačkom nogometnom klubu Dinamo na njihovom stadionu u Maksimiru.  

Nakon što su postali lideri u uštedi vode, 2015. su krenuli i u velike ESCO projekte u vidu obnove kliničke bolnice Križine u Splitu. Radilo se o projektu teškom gotovo 80 milijuna kuna koji je s 40 posto novca podupro i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).  Na bolnici je izmijenjeno krovište, stolarija, stavljena je nova fasada, ugrađena nova kotlovnica te je bilo niz ostalih zahvata. Iako je rok za završetak tog projekta bio 18 mjeseci, Rudan je to sa svojim partnerima završio za svega devet mjeseci.

Sada je tvrtka angažirana gotovo na istovjetnom projektu u Općoj bolnici Karlovac, a u planu su im mnogi drugi objekti. Graciano Rudan pojašnjava da je trenutno u Hrvatskoj otvoreno natječaja vrijednih 500 milijuna kuna u ESCO projektima, no da mnogi još nisu završeni jer su naručitelji imali prevelike zahtjeve koje nije moguće realizirati, po ponuđenoj cijeni, pa se na natječaje i nitko nije javljao. Ova istarska tvrtka je osvojila hrvatsko tržište, a sada kreće i u inozemstvo, a prva na redu je Srbija gdje će im prvi klijenti biti agencija UN za razvoj UNDP, s kojom su puno surađivali i u Hrvatskoj, te Privredna komora Srbije. Rudan je osnovan 1994., a od 2000. njihova je glavna djelatnost energetska učinkovitost. 

Komentirajte prvi

New Report

Close