U siječnju je izdano 6,4% više građevinskih dozvola nego lani. Je li to samo posljedica niske baze?

Autor: Maria Mrvelj , 15. ožujak 2016. u 22:00
Emil Krajcarek, KFK Tehnika

Emil Krajcarek taj podatak vidi kao pozitivnu stvar koja označava početak ulaganja.

Svaka građevinska dozvola označava neku investiciju što je u svakom slučaju dobar pokazatelj za današnju ekonomiju. Svi oni koji su čekali nove poslovne poteze, sada su se odlučili na to i ja na to gledam optimistično.

Ono što je zaista poražavajuće je rezultat od prošle godine, stoga ovogodišnji djeluje rekordno, iako je to daleko od istine. Ovaj porast označava samo to da rezultati nisu mogli ići niže. Ipak, znači da se počinje ulagati, a to je svakako pozitivna stvar. 

Je li ohrabrujuće da je čak 72 posto izdanih dozvola namijenjeno za novogradnju?
Apsolutno je ohrabrujuće. To što je toliki postotak namjenjen za novogradnju velika je stvar i znači da nije riječ o rekonstrukcijama i adaptacijama, nego se poduzetnici napokon odlučuju za nove projekte i ulaganja.

Kako tumačite to da je ukupna vrijednost projekata iz siječnja vrijedila tek nešto više od milijardu kuna, što je 6,9 posto manje u odnosu na prosinac?
Dakle, riječ je očito o manjim građevinama. Ako podijelimo taj iznos s brojem izdanih građevinskih dozvola, to ispada oko 2,5 milijuna kuna po investiciji. To je sasvim u redu i treba ići polako. Nerealno je očekivati skok na osnovu jednog mjeseca nove poslovne godine. Za napredak je potreban duži vremenski period. Mi optimistično gledamo na tekuću godinu i smatramo da će se bolji rezultati s vremenom pokazati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close