U peradarsku farmu uložio 7 milijuna kuna

Autor: Darko Bičak , 22. kolovoz 2018. u 15:01
Nova farma kapaciteta od gotovo 200 tisuća pilića godišnje radi od prošloga tjedna/ZAGORJE INTERNATIONAL

Projekt je sa čak 90 posto sredstava financiran iz europskih fondova, a ostatak novca je poduzetnik iz Zlatar Bistrice namaknuo iz bankovnih kredita.

Mario Škrlec iz okolice Zlatar Bistrice u Zagorju shvatio je da može puno bolje živjeti od privatnog poduzetništva nego od plaće u javnoj tvrtki te je odlučio mali obiteljski biznis s pilićima pretvoriti u nešto puno veće.

Naime, Škrlec je prošlog tjedna pustio u pogon novu farmu pilića s kapacitetom od gotovo 200 tisuća konzumnih pilića godišnje, a koja je vrijedna oko sedam milijuna kuna. Projekt je s 90 posto sufinanciran iz Europskih fondova, a ostatak novca je kreditom osigurao sam poduzetnik. S plasmanom mesa ne bi trebao imati problema jer, kaže, već godinama kvalitetno surađuje s tvrtkom Valipile iz Zagreba. 

Dobitna kombinacija
"Od njih kupujem male piliće i hranu za njih, jer pilići pojedu oko 100 tona hrane po turnusu, a onda im prodajem meso. Farma je ukupnog kapaciteta 31 tisuću pilića po turnusu, koji traje 40-45 dana kad pilići dosegnu težinu od 2,5 kilograma, a godišnje je moguće imati pet ili šest turnusa. Dogovorili smo da me "što više forsiraju" u prvo vrijeme kako bih što prije i lakše otpatio kredite za farmu i njezino opremanje", kazao nam je Škrlec.

 

Škrlec

Farma je kapaciteta 31 tisuću pilića, a godišnje ima 5-6 turnusa.

Dodaje da su njegova iskustva s EU fondovima pozitivna, iako je uspio povući novac tek iz drugog pokušaja.  "Na prvi natječaj za farmu smo se prijavili 2013., ali kako nam nije sva dokumentacija bila potpuna i nismo imali građevinsku dozvolu, bili smo odbijeni. Onda smo opet išli 2016., a procedura je bila završena sredinom prošle godine. Krajem 2017. krenuli smo u realizaciju projekta i otvorili farmu prije par dana", kaže zagorski peradar koji nije početnik u ovom biznisu.

Još je njegov otac 1974. otvorio manju peradarsku farmu kapaciteta 5500 pilića, a partner im je niz godina bila varaždinska Koka. S vremenom se i Mario, iako zaposlen, sve više posvećivao peradarstvu, a 2002. je imao i registriran obrt. Ove godine se potpuno odlučio posvetiti vlastitom biznisu te je dao otkaz u lokalnom komunalnom poduzeću.

 

45 dana

traje uzgoj pilića u jednom turnusu do težine od 2,5 kilograma

"Tehnološki su stara i nova farma, koje su obje u pogonu, dva različita svijeta. Dok je stara f, kapaciteta 5500 pilića po turnusu, manje-više klasičan kotac, nova, kapaciteta 16.500 pilića, ima sva tehnološka dostignuća, od energetske učinkovitosti kroz rekuperator zraka do potpune automatizacije gotovo svih procesa. Ako stojite pokraj nove farme ne osjećate smrad jer ventilacija sav zrak obradi i ponovno iskoristi", ističe Škrlec. 

Sve u obitelji
Kaže da mu je plan da sav posao oko održavanja peradarske farme u prvo vrijeme obavlja sama obitelj – on sam sa suprugom, koja inače radi kao medicinska sestra u bolnici, i troje djece, a u perspektivi planira ipak zaposliti jednog radnika jer očekuje da će obim posla ipak biti prevelik za samu obitelj.  Sa susjedima nije imao problema jer se farma nalazi udaljena od naselja.

Komentirajte prvi

New Report

Close